Verschillende soorten zilte groenten

Sommige zeegroenten zijn het hele jaar door verkrijgbaar, omdat ze worden geïmporteerd. Andere zijn echte seizoensgroenten. Het precieze seizoen is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Smeding-zilt-assortiment-zeekraal

Zeekraal

Zeekraal doet denken aan een minicactus zonder stekels. Het plantje groeit aan de rand van de zee, en dat is te proeven aan de zilte smaak van de groente. De knapperige stengeltjes van deze zeegroente zijn lekker in salades en bij vis.

Zeebanaantjes

Deze zeebanaantjes heeft een echte zeesmaak, zijn lekker sappig en heeft een pittige smaak. Dit plantje is groen van kleur, maar gaat na verloop van tijd verkleuren in geel.

Smeding-zilt-assortiment-zeevenkel

Zeevenkel

Zeevenkel heeft een licht zilte, iets pittige smaak die lijkt op anijs. Als je deze zilte groente roerbakt of blancheert, lijkt de smaak op asperges. Lekker in combinatie met schaal- en schelpdieren.

Lamsoren

De zeeaster, beter bekend als lamsoor, groeit op de zilte bodem in de kuststreken. Lamsoren zijn langwerpige groene blaadjes. Lamsoren zijn zilt van smaak, maar minder zout dan zeekraal. Je kunt de groene blaadjes blancheren of roerbakken.

Smeding-zilt-assortiment-schorrekruid

Schorrekruid

Schorrekruid kan rauw worden gegeten, geblancheerd of gebakken. Vanwege het hoge zoutgehalte kan het kruid ook worden gebruikt als specerij voor in een salade of bij de bereiding van andere groenten. Het wordt vaak gecombineerd met zeekraal. Door zijn zachte textuur lijkt het iets op monniksbaard.

Smeding-zilt-assortiment-zoutmelde

Zoutmelde

Zoutmelde lijkt qua vorm en smaak op postelein. De smaak is vooral lekker als hartige toevoeging in salades. Na blancheren of roerbakken kleuren de blaadjes mooi donkergroen. Heerlijk door pasta of draai er een pesto van met pijnboompitten en olijfolie. Tenslotte is zoutmelde zeer decoratief op het bord.

Smeding-zilt-assortiment-zee-eik2

Zee-eik

Zee-eik is een meerjarige bruin wier met scherp gekartelde randen. Zee-eik heeft een vaste structuur dat zacht wordt bij verhitting. Het is daarom ideaal als bijgerecht. Kort smoren en in boter wentelen. Of combineer het zeewier met sojasaus en groenten gerechten die een nootachtige smaak kunnen gebruiken.

Smeding-zilt-assortiment-wakame

Wakame

Wakame is een bruin wier met soepele bladeren en een krokante nerf, dat bij verhitting groen wordt. Wakame heeft de verfijnde smaak van oesters.

Smeding-zilt-assortiment-strandbiet

Strandbiet

Strandbiet is een bladvormige groente met een licht zilte smaak. Je kunt de strandbiet rauw eten, roerbakken of koken. Gekookt krijgt het een zachte structuur zoals spinazie. Lekker om te verwerken in een romige risotto of een hartige quiche.

Smeding-zilt-assortiment-codium

Codium

Codium, ook wel viltwier genoemd, is een stevige groenwier met buisvormige en sponsachtige takken. Codium heeft een volle smaak en kan uitstekend gecombineerd worden met schaal en schelpdieren. Daarnaast is dit wier ideaal voor het maken van sauzen en oliën.

Smeding-zilt-assortiment-monniksbaard

Monniksbaard

Deze zilte groente wordt ook wel agretti of Italiaanse zeekraal genoemd. Dit komt door z’n vorm en de zilte smaak. Je kunt deze groente rauw eten. De smaak komt het beste tot z’n recht door kort te bakken of te blancheren. Lekker door een risotto of pasta.

Smeding-zilt-assortiment-ijskruid

IJskruid

IJskruid heeft zijn naam danken aan de kleine zoutkristallen die glinsteren op de blaadjes. De jonge, malse blaadjes zijn vettig. Ze hebben een verfrissende smaak met een lichte zure en zilte bijsmaak. IJskruid is rauw heerlijk in salades of als decoratie op het bord. Je kunt de groenten ook stoven of blancheren.

Smeding-zilt-roodhoorntjeswier

Roodhoorntjeswier

Rood hoorntjeswier is een echt zomerwier en heeft een fruitige smaak. De structuur doet denken aan zeekraal. Het wier kan op verschillende manieren worden bereid: rauw, gedroogd, kort gestoofd of gefrituurd in tempura.

Smeding-zilt-assortiment-zeesla

Zeesla

Door zijn zachte structuur en frisse smaak kan je het wier rauw goed vermengen in een frisse salade. Gekookt doet zeesla het erg goed met spinazie en vrijwel alle koolsoorten. Het kan worden gebruikt bij diverse soorten vlees, vis en zeevruchten. Spoel de zeesla altijd goed af voordat je ermee aan de slag gaat.

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement