Elenbaas Zeegroenten

De vraag naar zeegroenten is de laatste jaren enorm toegenomen. Zeekraal en lamsoor zijn al lang geen onbekenden meer op de menukaart. Maar er valt nog veel meer zilte zaligheid te ontdekken. Wat te denken van schorrekruid?

Als 11-jarige jongen sneed Hans Elenbaas al zeegroenten in de Oosterschelde, samen met zijn broer Dirk. Deze hobby groeide in 1996 uit tot een bedrijf. Nu zijn ze de broers dé specialist op het gebied van zilte groenten. Volgens Hans Elenbaas is de teelt van zeegroenten prachtig werk om te doen: “Je zit middenin de natuur en groenten rechtstreeks uit de zee en de schorren zijn fantastisch lekker!”

Van hobby naar bedrijf

Als elfjarige jongen ging Hans Elenbaas (50) al naar de Oosterschelde om zeegroenten te snijden. Hij leerde van jongs af aan precies welke planten eetbaar zijn en hoe je ze moet snijden. Zijn hobby groeide later uit tot een professioneel bedrijf. Inmiddels levert Elenbaas Zeegroenten onder andere aan Smeding Groenten en Fruit, verspartner van Sligro. Hans voorziet een mooie toekomst voor zeegroenten: ‘Wereldwijd is de vraag de afgelopen jaren sterk toegenomen. Niet alleen chefs werken ermee, ook steeds meer hobbykoks durven het te proberen. Er zijn niet veel vergelijkbare producten met zo’n unieke zilte smaak. Bovendien zijn zeegroenten erg gezond. Ze bevatten naast veel vitamines ook veel mineralen.’

Teelt van zeegroenten is best moeilijk!

Zeegroenten telen is erg moeilijk. in het wild worden de plantjes beïnvloed door de getijden. Voor het ontkiemen is zoet water nodig, daarna vooral zout. Dat is na te bootsen met kwelwater. Maar wanneer er te veel regen valt, staan de plantjes toch in een te zoete omgeving. Bovendien zijn naast water ook zon en zeewind van belang.

In samenwerking met zijn compagnon brengt Hans sinds enkele jaren ook geteelde Zeeuwse zeekraal op de markt. Het telen gebeurt op verschillende perceeltjes op binnendijkse zilte gronden (prunjegronden). Dit gaat met vallen en opstaan.

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement