Zero waste in de keuken

Foodwaste? Welnee! Wij helpen je om het tegen te gaan. Met tips en tricks, maar ook vele zero waste- recepten!

Tips & tricks

  • Maak van gefermenteerde paprikakernen, -schillen en -stelen paprikapoeder (appelpitpoeder komt op dezelfde manier tot stand)
  • Zelf azijn maken! Fermenteer aspergeschillen in een vacuumzak. Laat het vocht in een weckfles rijpen tot aspergeazijn.
  • Na het fermenteren van aspergeschillen, droog je de schillen en vermaal ze tot aspergepoeder (zo werk je buiten het aspergeseizoen tóch nog met aspergesmaak!)
  • Wat te doen met avocado’s die te rijp zijn? Maak er ijs van! Hoe? Dat lees je hier.

Zero waste recepten

Bananenbrood of muffins

Bloemkoolsoep

Champignonessence

Kruidenolie

Groentebrood

Gefermenteerde gele biet

Fermenteren

Door het gecontroleerd laten “rotten” van voedsel komen gezonde bacteriën vrij, die een positieve invloed op de darmflora hebben en dús je weerstand kunnen vergroten. Daarnaast zorgt fermenteren ervoor dat producten langer houdbaar worden, waardoor je dus nooit meer iets weg hoeft te gooien.

In principe kun je bijna alles fermenteren. Maar fermenteren is nooit helemaal zonder risico; je werkt tenslotte met goede en slechte bacteriën, waarbij de goede moeten overwinnen. Dit kun je stimuleren door het toevoegen van zout en zuurstof. En dan gaat er een ‘zero waste’ wereld voor je open!

Wil je informatie over duurzaamheid bij Smeding Groenten en Fruit?

Download onze leaflet >

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement