Duurzame verpakkingen

Op dit moment trekt een Nederlander gemiddeld 7 verpakkingen open per dag. Dit is 20% van onze totale hoeveelheid afval in Nederland (bron:Milieu Centraal). Als Smeding zijn we continu op zoek naar oplossingen om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal te reduceren. Maar hoe doen we dit en waarom worden producten überhaupt verpakt? En op welke manier kun jij zelf een bijdrage leveren aan de reductie van verpakkingsmateriaal?

Waarom verpakken we onze producten?

Verpakkingen zorgen ervoor dat groente en fruit langer houdbaar blijven en tijdens de reis niet beschadigen. Neem bijvoorbeeld een komkommer, deze vrucht bestaat voor een groot gedeelte uit water en de verpakking voorkomt dat het product uitdroogt.

Soms geldt dat de derving van een onverpakt product voor een grotere milieu belasting zorgt dan de verpakking zelf. Daarom kijken we per product naar de beste balans. We willen het bederf van producten zo laag mogelijk houden met het gebruik van zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal.

Doelstellingen van Smeding

Om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal te reduceren zijn we het project Verduurzamen van Verpakkingen gestart. Met dit project hebben we twee belangrijke doelstellingen:

  1. Het reduceren van zwart plastic. Zwart plastic wordt niet herkend door de sorteerinstallaties van de plastic recycling bedrijven. Hierdoor wordt de verpakking verbrandt in plaats van gerecycled.
  2. 20% reductie plastic verpakking. Smeding wil bijdragen aan het terugdringen van het gebruik van plastic verpakkingsmateriaal.

Voor elk product bekijken we welke oplossing het meest geschikt is. We beginnen met de vraag: kan het ook onverpakt? Als dit geen optie is dan zijn er verschillende mogelijkheden om de verpakking te verduurzamen, namelijk:

  • het verminderen van het gebruik van plastic (in gewicht) per verpakking
  • een verpakking gemaakt van duurzamer materiaal, zoals karton of gerecycled plastic

Resultaten

Ben je benieuwd op welke manier wij tot dusver onze verpakkingen hebben verduurzaamd? Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

Appels en peren

In oktober zijn de inlegvellen van onze appels en peren niet meer van plastic maar vervangen door pulpbladen.
Daarnaast hebben we een deel van ons assortiment verpakte appels en peren plasticvrij gemaakt.

Paddenstoelen 

Al onze paddenstoelen bakjes zijn gemaakt van gerecycled plastic. Om extra plastic te besparen hebben we voor een deel van ons assortiment de deksel vervangen door een plastic seal.

Wat kun je zelf doen?

Ook zelf kan je met een paar simpele oplossingen verpakkingsmateriaal reduceren. Hieronder geven we je een paar tips!

Tip 1. Ga goed voorbereid van huis
Als je boodschappen gaat doen neem dan je eigen tas mee. Dit bespaart weer een plastic tasje van de supermarkt. Ook bieden steeds meer supermarkten vershoudzakjes aan op de groenten- en fruitafdeling. Hierdoor hoef je onverpakte groenten of fruit niet alsnog in een plastic zakje te doen.

Tip 2. Hergebruik een verpakking
Een verpakking kan je vaak op verschillende manieren hergebruiken. Een plastic zakje van de groenten- en fruitafdeling, waarin je jouw fruit verpakt, kan worden hergebruikt als lunch- of afvalzakje.

Tip 3. Scheid je afval
Om te zorgen dat je verpakkingsafval goed wordt gerecycled is het belangrijk om het goed te scheiden. Vind je het moeilijk om te bepalen hoe je de verpakking het beste kunt scheiden? Op steeds meer verpakkingen wordt de Weggooiwijzer gecommuniceerd.

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement