Paarse risotto met rouleau van paarse spitskool en crème van paarse wortel

Paars is helemaal hot! Probeer vooral eens dit (vegetarische) recept. De paarse kleur geeft een luxe uitstraling, in combinatie met de bekende smaken van risotto. Zet dit recept de komende kerst op je menu en verras je gasten.

Paarse risotto

  • 350 gram rijst Arborio
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 liter (runder, groente)bouillon
  • 3 dl rode wijn
  • 2 dl sap van paarse spitskool of rode kool
  • 80 gram boter
  • 100  gram Parmezaanse kaas, geraspt

 

WerkwijzeSchrijf je nu in voor alle updates van Smeding

  1. De eerste stap is het maken van een zogenaamde SOFFRITO. Hierbij smoor je een gesnipperd sjalotje in een beetje olijfolie.
  2. Dan komt de TOSTATURA, waarbij je de rijst een paar minuten in de soffrito aanbakt, tot de rijst verandert van wit ondoorzichtig naar een beetje glazig.
  3. Dan voeg je de rode wijn en bouillon toe.
  4. Het is belangrijk dat je het vocht langzaam toevoegt zodat de rijst de tijd krijgt om het vocht op te nemen.
  5. Blijf roeren! Hierdoor kan het zetmeel uit de korrels naar de oppervlakte gaan en lost deze op. Zo zorg je ervoor dat het geheel kleverig wordt.
  6. De volgende stap is het toevoegen van het spitskoolsap.
  7. Tot slot… de MANTECATURA: een korte pauze van één minuut waarna je de Parmezaanse kaas en boter toevoegt.

Rouleau van paarse spitskool

  • 1 spitskool
  • 1 eetl violet mosterd (druiven)
  • Klontje roomboter
  • peper en zout

Werkwijze

  1. Blancheer de buitenste bladeren van de spitskool.
  2. Snijd de kern van de spitskool in julienne en stoof dit tot beetgaar met de roomboter en de violet mosterd.
  3. Leg vervolgens de geblancheerde spitskoolbladeren trapsgewijs over de lengte op slagersfolie.
  4. Leg de gestoofde spitskool in het midden van de spitskoolbladeren en rol strakke rollen.
  5. Snij de rollen in schuine torentjes.

Crème van paarse wortel

  • 1 kilo paarse wortel
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 150 ml olijfolie
  • 50 ml rode wijnazijn
  • zout

Werkwijze

  1. Bak de wortels gaar.
  2. Draai de wortels met de oliesoorten en azijn tot een gladde crème in een blender en verwarm tot 90°C.
  3. Breng op smaak met zout.
Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement