Oranje dessert

Je wilt Oranje? Je kunt Oranje krijgen. Een heerlijk nagerecht dat volledig in het teken staat van de kleur oranje. Ervaar het zelf! Dit recept is op basis van 4 personen.

Ingrediënten

Voor de carrotcake

  • 75 g gesmolten roomboter
  • ½ winterwortel (zeer fijn geraspt)
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 75 g kristalsuiker
  • 1 ei (maat L)
  • mespuntje zout

Voor de crème van wortelSchrijf je nu in voor alle updates van Smeding

  • 200 g winterwortel
  • 60 g sinaasappelsap
  • 6,2 g Unique Binder
  • poedersuiker

Voor de gepocheerde bospeen

  • 4 bospenen
  • 2 dl water
  • 50 g kristalsuiker
  • sap en rasp van ½ sinaasappel

Voor het poeder van olijfolie

  • 50 g Unique Malto DE
  • 25 g goede olijfolie
  • mespuntje poedersuiker
  • rasp van ¼ sinaasappel
  • 4 kletskoppen
  • 12 gekonfijte sinaasappelschillen
  • eetbare oranje afrikaantjes


Bereidingswijze

  1. Verwarm voor de carrotcake de oven voor op 175 graden.
  2. Meng in een kom de boter met de geraspte wortel, de kristalsuiker, het ei en het zout. Roer er het bakmeel doorheen en verdeel over ingevette ronde bakvormpjes.
  3. Plaats in de oven en bak in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Laat iets afkoelen en haal uit de vorm.
  4. Schil voor de crème de winterwortel en snijd in kleine stukjes. Kook volledig gaar in het sinaasappelsap met een mespuntje poedersuiker. Zorg dat er een deksel op de pan ligt, zodat het vocht niet verdampt.
  5. Draai de gare wortel met het vocht en de binder in de blender tot een gladde massa en schep in een spuitzak.
  6. Schil de bospenen en laat een beetje van het loof zitten.
  7. Verwarm het water met de suiker, sinaasappelsap en -rasp. Leg de bospenen in het vocht en laat gedurende ongeveer 15 minuten op een zacht vuur pocheren in het vocht. Laat daarin ook afkoelen. Schep 4 flinke eetlepels van het pocheervocht in een ondiepe schaal en plaats in de vriezer. Roer ieder half uur door met een lepel, zodat een mooie granité (schaafijs) ontstaat.
  8. Mix voor het poeder in de keukenmachine de genoemde ingrediënten tot een mooi poeder en schep tot gebruik in een afgesloten bakje.
  9. Trek met behulp van een paletmesje een mooie streep van de crème op het bord
  10. Zet er de carrotcake op en leg er de gepocheerde bospeen langs. Steek er een kletskopje tussen. Spuit mooie dopjes van de crème langs de carrotcake. Bestrooi met het poeder van olijfolie. Garneer de bospeen met de bloemblaadjes van de afrikaantjes en de gekonfijte sinaasappelschillen. Schep er ten slotte de granité van bospeen bij.
Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement