Groentebrood (zero waste recept)

Hoeveel eten (wat eigenlijk nog eetbaar is) wordt er bij jou weggegooid? Jaarlijks wordt er heel veel eten weggegooid. De 14 procent foodwaste geproduceerd door de horeca- en cateringbranche lijkt weinig, maar het gaat hier om tonnen foodwaste. Zonde!

Ingrediënten

  • 450 gr tarwebloem
  • 6 gr zout
  • 7 gr gist
  • 2 el neutrale olie
  • 290 gr groentensap

Bereidingswijze

  1. Doe je “left over” groenten (dit kan vanalles zijn) in een blender of juicer en voeg een klein beetje water toe. Blender alles tot een gladde vloeistof en giet door een fijne zeef.
  2. Meng alle ingrediënten behalve het groentesap goed door elkaar en voeg als laatste het groentesap toe. Kneed tot een mooi stevig deeg. Mocht je garnituur in je deeg willen, dan kun je op dit moment nog kleine blokjes groenten toevoegen.
  3. Laat het deeg op kamertemperatuur een uurtje rijzen.
  4. Kneed nogmaals goed door en plaats in een ingevet bakblik.
  5. Dek het bakblik af met een keukendoek en laat nogmaals een uurtje rijzen op kamertemperatuur.
  6. Bak het brood gedurende 30/35 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement