Gepofte Wellant appel met caramel, grapefruit en crème van appel

Ingrediënten gepofte appel

  • 4 Wellant appels;
  • 100 gram roomboter;
  • 200 gram suiker;
  • 2 theelepel kaneel;
  • Speculaaskruiden.

Werkwijze

  • Verwijder het klokhuis van de appels met een appelboor;
  • Neem dan een pommes parisienneboor en boor rondjes uit de schil van de appel, bewaar de bolletjes;
  • Maak dan een karamel van de suiker met kaneel en monteer deze met de roomboter zodat er een mooie gladde karamelsaus ontstaat;
  • Zet de oven op 180 graden en plaats de appels op een bakplaat;
  • Schenk de helft van de karamel over de appels en gaar ze gedurende 12 minuten in de oven.
  • Verwarm de rest van de karamel en leg hierin de appelbolletjes samen met de speculaaskruiden, laat rustig garen.

Ingrediënten grapefruitsalade

  • 2 rode grapefruits;
  • Scheutje zoete olijfolie;
  • Fleur de sel.

Werkwijze

  • Ontvlies de grapefruits zodat er mooie partjes ontstaan;
  • Maak de partjes aan met wat olijfolie en een heel klein beetje fleur de sel.

Crème van appel ingrediënten

  • 4 appels;
  • 1 scheut suikerwater (1:1);
  • 2 gram Gelespassa (Sosa).

Werkwijze

  • Snij de appels in vieren en verwijder het klokhuis
  • Vacumeer de appels met het suikerwater en gaar gedurende 45 minuten op 90°C in de stoomoven.
  • Laat in ijswater afkoelen.
  • Draai de gegaarde appels samen met het vocht en de gelespassa tot een glad mengsel.
  • Spuit het mengsel in een quenellevormige siliconemat en vries in.

Opmaak van geheel

  • Plaats de warme appel op een bordje en schenk er de warme karamelsaus over.
  • Garneer af met wat atsinacress.
  • Neem een mooi (niet al te groot) glas en lepel hierin wat van de grapefruitsalade.
  • Leg bovenop de grapefruit een quenelle appelcremeux en laat deze licht ontdooien alvorens te serveren.
  • Bestrooi de cremeux eventueel nog met wat cookiecrumble voor een extra bite en verdeel hierover de bolletjes appel met karamel.

Smuller maar!

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement