Gefermenteerde gele biet (zero waste recept)

Onze culinair adviseur Marnix Beekhuizen helpt je met verschillende “no waste recepten” op weg om foodwaste tegen te gaan. Wat dacht je van gerfermenteerde gele biet?

Fermenteren

Door het gecontroleerd laten “rotten” van voedsel komen gezonde bacteriën vrij die een positieve invloed op de darmflora hebben en dus je weerstand kunnen vergroten. Daarnaast zorgt fermenteren ervoor dat producten langer houdbaar worden waardoor je dus nooit meer iets weg hoeft te gooien.

In principe kun je bijna alles fermenteren. Maar fermenteren is nooit helemaal zonder risico; je werkt tenslotte met goede en slechte bacteriën, waarbij de goede moeten overwinnen. Dit kun je stimuleren door het toevoegen van zout en zuurstof. En dan gaat er een ‘no waste’ wereld voor je open!

Ingrediënten

 • 2 stuks gele biet
 • 40 ml azijn
 • 10 gram suiker
 • 9 gram zout
 • 1 kaneel stokje
 • plakje gember

Bereidingswijze

 1. Schil de gele biet en snijd in dunne plakken.
 2. Doe de plakken in weckpot.
 3. Maak van 2 dl warm water, azijn, suiker en zout een pekelwater.
 4. Doe de kaneel en gember bij de biet in de weckpot en schenk hier het pekelwater op.
 5. Sluit het deksel en laat 4 dagen op kamertemperatuur staan.

Na 4 dagen in de koelkast zetten en nog eens 3 weken laten fermenteren.

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement