Pruimen

Pruimen zijn vruchten van een boom. Omdat de vrucht een pit bevat behoort deze tot de steenvruchten. Een pruim is het meest populair als handfruit (uit de hand gegeten fruit), maar is ook zeer geschikt om te verwerken in verschillende recepten.

Beschikbaarheid

Pruimen zijn jaarrond beschikbaar. De Hollandse pruim is van juli tot en met september in het seizoen. De overige maanden komen pruimen uit Zuid-Europa, Zuid-Afrika, Azië en Zuid-Amerika. 

Hollandse rassen

De smaak per pruimenras kan enorm verschillen. Van zoet tot zuur en alles daar tussenin. Veelvoorkomende rassen in Nederland zijn; Opal, Monsieur Hâtif en Reine Victoria. Ieder ras heeft zijn unieke eigenschappen:

  • Opal: start seizoen – paarsrood – vol zoet.
  • Monsieur Hâtif (wijnpruim): midden van het seizoen – paarsrood met grijze stippen – droog en lichtzoet.
  • Reine Victoria: eind seizoen – rood – zoet-zuur.

In tegenstelling tot de meeste import pruimen zit in de Hollandse pruimen, als ze rijp zijn, de pit los in het vruchtvlees. Hollandse pruimen zijn er altijd maar vrij kort, dus profiteer ervan!

Inspiratie: recepten met pruim

Pruimen-Kippenbouten

Een heerlijk zomerse maaltijd met échte Hollandse pruimen. Dit hoofdgerecht van gestoofde kippenbouten, pruimen, kaneel en couscous is simpel, maar heel erg smaakvol.

13071_EX18 Karnemelk pruimenflan_336x263

Pruimen smaken goed in (hartige) nagerechten. De pruimenflan, ook wel pruimentaart genoemd, is een gerecht dat jaarrond lekker is. Vaak als nagerecht geserveerd, maar bij de koffie komt de smaak ook zeker tot zijn recht.

12735_EX0317-Geroosterde reebout met zomercantharellen_336x263

Pruimen combineren goed met wildgerechten. Dit hoofdgerecht is écht zomers en erg populair bij liefhebbers van wild. Probeer het zelf maar eens!

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement