Historie

De rijke geschiedenis van Smeding begint in 1934 in een klein dorpje in Friesland. In 85 jaar is er veel veranderd, maar het familiegevoel is er nog steeds.

Met paard en wagen
In 1934 begint Rients Smeding in Wommels met het venten van groenten en fruit. Met paard en wagen verkoopt hij AGF aan de deur. Een jaar later start hij een winkel aan huis.

De handel begint te groeien en eind jaren 50 stapt zijn zoon Oepke bij de zaak in. In 1956 openen Oepke en zijn vrouw Liesje een nieuwe winkel in Oosterend. Liesje runt de winkel en Oepke koopt de handel in bij veilingen.

Eerste stappen richting groothandel
Oepke en Liesje investeren in 1960 in een grotere winkel in Harlingen. Met GEHA trucks worden in Harlingen en omstreken AGF verkocht. Het eerste personeel komt in dienst en Spar benadert Oepke om AGF in te kopen voor supermarkten. De eerste stappen richting de groothandel worden gezet.

Export
In 1978 ontstaat O. Smeding & Zn BV. met Oepke en zijn zoon Rieny. Het bedrijf verhuisd naar het veilingterrein van Berlikum. In 1982 doet zoon Sybo zijn intrede in het bedrijf. De groothandel wordt steeds groter en vanaf 1990 wordt er ook AGF naar voormalig Oost-Duitsland en Rusland geëxporteerd.

Samenwerking met Sligro
Vanaf 1995 wordt Berlikum te klein en Sint Annaparochie komt op het pad van de broers Smeding. Sinds de samenwerking met Sligro vanaf 2001 gaat de groei snel. In 2005 volgt de eerste uitbreiding.

85 jaar Smeding
Met de groei van Smeding hebben we in 2018 meerdere mijlpalen bereikt. Met de opening van 3 Sligro-ISPC vestigingen in België vind je ons uitgebreide versassortiment ook in de filialen in Antwerpen, Gent en Luik. Daarnaast hebben we eind 2018 een tweede distributiecentrum geopend in Breda. Met het distributiecentrum in Breda kunnen we het zuiden van het land en de Benelux nog beter bedienen. In 2019 vierden we ons 85-jarig bestaan.

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement