Duurzaamheid en Smeding, een gezonde combinatie

De duurzaamheidsambities van Smeding Groenten en Fruit zijn altijd al groot geweest. Misschien doordat we ons als familiebedrijf bewust zijn van de generaties die na ons komen? We lopen voorop in het streven naar een duurzame bedrijfsvoering en zetten ons daarnaast in voor verduurzaming van de gehele sector. Dat doen we onder andere door het goede voorbeeld te geven en door telers te stimuleren hun producten zo duurzaam mogelijk te telen.

Duurzaam product
We kopen bij voorkeur duurzaam geteelde groenten en fruit in en selecteren alleen de beste producten van de meest duurzame telers. Als duurzaam beschouwen we producten met het keurmerk PlanetProof, Fairtrade Max Havelaar, Biologisch, Rainforest Alliance, Fair for life of Sustainably grown.

We begeleiden onze telers om groenten en fruit duurzaam te telen en we nemen milieudoelstellingen op in onze contracten. Daarnaast ondersteunen we de telers bij het maken van duurzame keuzes.

Impact op het milieu
Naast duurzame producten, zetten we ons in voor een duurzame bedrijfsvoering. Zo maken we gebruik van duurzame bedrijfsmiddelen. 90% van de vrachtwagens heeft een schone motor en voldoet aan de hoogste norm in de emissiestandaard. We streven ernaar zoveel mogelijk met volle vrachtwagens naar onze klanten te rijden en via de telers met volle vrachtwagens weer terug naar Smeding te gaan. Daarnaast maken we voor het verzamelen van de bestellingen gebruik van elektrische pompwagens en vallen onze leaseauto’s onder het meest energiezuinige A of B label.

In ons bedrijfspand maken we voor de verwarming van de kantoren gebruik van restwarmte die vrijkomt bij het koelen van het distributiecentrum. Ook hebben we 1.868 zonnepanelen op het dak waarmee 16% van het totale energieverbruik wordt geleverd. In het distributiecentrum maken we gebruik van LED-verlichting en voor het doorspoelen van een deel van de toiletten wordt regenwater gebruikt.

CO2-Prestatieladder
De CO2-Prestatieladder is een CO2-managementsysteem dat bestaat uit 5 niveaus. Tot en met niveau 3 gaat een organisatie aan de slag met de uitstoot van de eigen organisatie (en alle projecten). De CO2-Prestatieladder kent vier invalshoeken:

  1. Inzicht: Het bepalen van de energiestromen en de CO2-footprint;
  2. Reductie: het ontwikkelen van ambitieuze doelstellingen voor CO2-reductie;
  3. Transparantie: Structurele communicatie over het CO2-beleid;
  4. Participatie: Deelname aan initiatieven in de sector op het gebied van CO2-reductie.

Wij hebben het certificaat behaald op het derde niveau.

Meer informatie over het certificaat vind je op de website van Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen of bekijk de onderstaande documenten:

Duurzame verbinding
Partnerships met onze telers vinden we belangrijk. Het biedt hen een stabiele basis voor innovaties op het gebied van smaak, teelt en duurzaamheid en zekerheid over hun inkomsten. Wij hebben op onze beurt zekerheid over kwaliteit en de hoeveelheid producten. Ook hebben we bijzondere samenwerkingen met leveranciers die inzetten op duurzame inzetbaarheid van mensen, waaronder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in bijvoorbeeld kwekerij It Wiid in Wier en kwekerij Osdorp in Amsterdam.

En we vinden het belangrijk dat onze medewerkers fit, vitaal en met plezier hun werk doen. Zij zijn onze ambassadeurs. Daarom stimuleren we met uiteenlopende programma’s en initiatieven een gezonde levensstijl.

Voedselverspilling tegengaan
Door inkoop en verkoop goed op elkaar af te stemmen, houden we ons dervingpercentage laag en voorkomen we verspilling. Als we tóch met producten blijven zitten, dan hebben we ook daar een oplossing voor. Als partner van de voedselbank voorzien we gedurende het jaar 2.300 huishoudens van onze AGF-producten. Daarnaast adviseren we onze klanten, onder andere met zero waste recepten, over hoe ze voedselverspilling kunnen voorkomen.

Bekijk hier onze vlog over het verhaal van Smeding en de voedselbank.

Duurzame verpakkingen

Als Smeding zijn we continu op zoek naar oplossingen om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal te reduceren. Maar hoe doen we dit en waarom worden producten überhaupt verpakt?

Zero waste in de keuken

Hoeveel eten (wat eigenlijk nog eetbaar is) wordt er bij jou weggegooid? De 14 procent foodwaste geproduceerd door de horeca- en cateringbranche lijkt weinig, maar het gaat hier om tonnen afval. Zonde!

Wij helpen je op weg met verschillende “no waste recepten” om foodwaste tegen te gaan. Wat dacht je van bananenbrood of bloemkoolsoep?

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement