Onze telers

Onze groenten en fruit worden direct ingekocht bij de beste lokale telers. Zowel in het binnen- als buitenland. Hierdoor is de tijd tussen de oogst en levering zo kort mogelijk en ontvangt u de meest verse producten. We onderhouden langdurige relaties met onze telers zodat zij een betrouwbare basis hebben. Met een betrouwbare basis kunnen de telers innoveren op het gebied van smaak, teelt én duurzaamheid. Op deze manier kunt u uw klanten de mooiste, gezondste en meest verse en producten aanbieden.

 • Zilte groenten van Hans Elenbaas

  Als 11-jarige jongen ging Hans Elenbaas, samen met zijn broer Dirk, zeegroenten snijden in de Oosterschelde. Deze hobby groeide in 1996 uit tot een bedrijf. Ze zijn dé specialist op het gebied van zeegroenten. Alles komt uit de zee, want dit zorgt voor de unieke en zilte smaak.

  Zilte zaligheid
  Uit Nederland komen naast de zeekraal en lamsoren vooral de zeewieren. Ook komen veel zeegroenten uit Frankrijk. Het snijden van zeekraal en lamsoren is daar zelfs een officieel beroep. De exoot onder de zeegroenten, de zeebanaantjes, komen uit Australië.

  Lamsoren
  Lamsoren groeien op hogere delen van de schorren. Een schorre is een begroeit gebied buiten de dijken aan de kust. Schorren worden beïnvloed door eb en vloed. De oogst is arbeidsintensief en gebeurt met de hand en een puntmesje. Het is zwaar werk, omdat de schorren moeilijk begaanbaar zijn. Oogsten kan alleen tijdens eb.

  Uit de natuur
  Volgens Hans Elenbaas is de teelt van zeegroenten prachtig werk om te doen. Je zit midden in de natuur en groenten rechtstreeks uit de natuur zijn fantastisch lekker.

 • Tomaten van kwekerij It Wiid

  In kwekerij It Wiid in het Friese dorpje Wier worden tomaten op een duurzame manier geteeld voor Smeding. In deze bijzondere kwekerij staat passie voor mensen en tomaten centraal.

  Duurzame tomaten
  De tomaten worden duurzaam geteeld. Er worden alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt, zoals de sluipwesp. Voor de gewasberegening wordt regenwater gebruikt, dat opgevangen wordt in een groot bassin naast de kas. Daarom hebben de tomaten het Milieukeur certificaat gekregen.

  Zoete cherrytomaatjes
  Speciaal voor Smeding kweekt It Wiid zoete cherrytomaatjes. De naam zegt het al! De smaak is lekker zoet en uniek met een knapperige bite. Lekker om zo op te eten en een feest in elke salade.

  Bijzondere medewerkers
  In de kassen in Wier lopen meer medewerkers rond dan bij andere kassen. It Wiid is namelijk een sociale werkvoorziening van Empatec en Pastiel. Hier re-integreren mensen op de arbeidsmarkt. Mensen met bijvoorbeeld een uitkering groeien door naar een betaalde baan.

  Leerzaam
  De medewerkers leren veel: een gezellig praatje maken met collega’s, de hele dag doorwerken en op tijd komen. Maar ze leren ook alle facetten van het vak: de planten goed verzorgen, tomaten plukken en sorteren.

 • Vruchtgroenten van Kwekerij Osdorp

  Eén van de telers van Smeding is Jeroen Rijpkema van Kwekerij Osdorp in Amsterdam. Hier worden bijzondere vruchtgroenten duurzaam en volgens de normen van Milieukeur geteeld.

  Filosofie
  Centraal in de filosofie van Kwekerij Osdorp staat het telen van bijzondere vruchtgroenten:

  • Met smaak
  • Gebaseerd op de seizoenen
  • Zo duurzaam mogelijk


  Stadslandbouw
  De teelt wordt ook wel stadslandbouw genoemd, want deze kwekerij ligt binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam.

  Sociale duurzaamheid
  De kwekerij biedt zorgvragers, zoals verslaafden, dak- en thuislozen, een dagbesteding. Naast een vergoeding krijgen de medewerkers iedere dag een gezonde maaltijd met veel verse groenten uit eigen kas. Sociale duurzaamheid dus.

  Duurzame teelt

  Sociale duurzaamheid gaat bij Kwekerij Osdorp hand in hand met een duurzame teelt. Zo wordt er geteeld op een natuursubstraat van kokos.

  Bijzondere groenten
  Elke chef-kok kan zijn hart ophalen aan de bijzondere vruchtgroenten van Kwekerij Osdorp. Je vindt er naast de heerlijke tomaten ook tijgeraubergines en puntpaprika’s.

 • Slasoorten van Adrie van den Einden

  Al 4 generaties lang teelt de familie van den Einden uit het Brabantse Leirop de heerlijkste slasoorten. Adrie van den Einden richt zich volledig op duurzaamheid en kwaliteit. De meeste slasoorten zijn dan ook Milieukeur gecertificeerd en vallen onder het merk Mijnboer.

  Koester de bodem
  Op meer dan 100 hectare grond krijgen de rucola, spinazie en babyleaf sla alle ruimte om te groeien in de vollegrond. Aan de grond besteden ze veel aandacht: goede compost en groenbemesting. Tijdens de groei worden de planten voortdurend gecontroleerd. Zo krijgen alle slasoorten een optimale smaak en lekkere bite.

  Waterbesparing
  Met peil-gestuurde drainage wordt overtollig water vastgehouden in de lichte zandgrond. Zo kunnen de plantjes in een drogere periode ook goed groeien. Beregenen wordt in de nacht gedaan. Dan is de verdamping het laagst.

  Wisselen met gewassen
  De teelt van de verschillende slasoorten wordt steeds gerouleerd. Zo voorkomen ze bodemziekten en uitputting.

  ’s Morgens op het land en ’s avonds op je bord
  Iedere dag worden de slasoorten vroeg in de morgen geoogst. Direct na de oogst worden de bladgroenten zorgvuldig gewassen, gedroogd en verpakt. Oogsten doet van den Einden alleen op bestelling. Dus altijd vers!

 • Asperges van Will Teeuwen

  Al 3 generaties lang teelt de familie Teeuwen uit Helden vol passie en liefde asperges. Teboza heeft het hele proces in eigen hand: van zaadje tot de oogst van het prachtige witte goud. In de perfecte zandgronden in Limburg worden allerlei soorten asperges geteeld.

  Ideale temperatuur
  In Limburg is de temperatuur precies goed voor de aspergeteelt. Het moet minimaal 11 graden zijn, wil de asperge optimaal groeien.

  Met de hand geoogst
  Als een asperge 22 centimeter lang is en een mooi gesloten kop heeft, wordt iedere asperge met de hand gestoken. Oogsten doen Will Teeuwen en zijn team op bestelling. Zo ben je zeker van superverse asperges van het land!

  EKO asperges: puur van smaak
  Biologische asperges worden op de meest natuurlijke manier geteeld. Voor de bemesting wordt natuurlijke compost gebruikt, gemaakt van tuinafval. Er wordt niet gespoten tegen beestjes, schimmels of onkruid. Er komt dus veel handwerk aan te pas als het gaat om wieden. Dit resulteert in asperges met de meest pure en originele smaak!

  No waste
  Asperges zijn een echte no waste groente, want de hele asperge is bruikbaar. Schillen, uiteinden en kookvocht zijn de perfecte basis voor soepen en sauzen.

 • Vollegrondsgroenten van Gerjan Snippe

  In de Flevopolder, vlakbij het plaatsje Zeewolde, vinden we Bio Brass. Op de uitgestrekte vlakten van de voormalige vruchtbare zeebodem teelt biologische boer Gerjan Snippe heerlijke vollegrondsgroenten. Zoals bieten, koolsoorten, pastinaken en pompoenen.

  Biologische teelt
  Eigenlijk is Gerjan Snippe een boer als alle anderen. Alleen gebruikt hij geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het belangrijkste én de basis van de biologische teelt is de afwisseling van gewassen. Daardoor worden de groeiomstandigheden voor de plant zo goed dat hij zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest kan.

  Nieuwste akkerbouwtechnieken
  Bio Brass is een modern bedrijf dat gebruik maakt van de nieuwste akkerbouwtechnieken. Ze werken op basis van gps-techniek. De tractoren weten tot op een centimeter nauwkeurig waar ze moeten rijden. Doordat ze steeds op dezelfde sporen rijden, wordt de grond waarop de groenten groeien niet verhard. De plant heeft zo alle rust en ruimte om goed te groeien.

  Schoffelen met gps
  Zelfs schoffelen gebeurt via gps. Omdat de schoffels precies weten waar de plantjes staan, kunnen ze dichterbij de plantjes komen. Zo krijgt onkruid nog minder kans.

  Natuurlijke gewasbescherming
  Ook voor natuurlijke vijanden heeft Bio Brass slimme oplossingen. In het voorjaar gaan de koolplanten bijvoorbeeld onder een soort gaas om ze te beschermen tegen de koolvlieg.

 • Hardfruit van Djûke van der Maat

  Boerderij Nieuw Slagmaat ligt op de grens van Utrecht, Houten en Bunnik. Op zoveel mogelijk manieren wordt er milieubewust te werk gegaan en dat proef je! Op de boerderij van Djûke van der Maat werken ze vanuit de gedachte dat ook volgende generaties profijt moeten hebben van de vruchtbaarheid van de bodem en de bijzondere omgeving.

  

Milieubewust
  Nieuw Slagmaat is een traditioneel bedrijf in een modern jasje. In de boomgaard telen Djûke van der Maat en haar team op een hele milieubewuste manier fruit. Daarvoor zijn ze beloond met het Milieukeur certificaat.

  Appels & peren van de boomgaard
  Vanaf het erf zijn de 2 boomgaarden zichtbaar. De rijen bomen lijken bijna oneindig. Op boerderij Nieuw Slagmaat groeien veel verschillende soorten (hard)fruit. Smeding heeft appels en peren van Djûke van der Maat in het assortiment.

  Natuurlijke gewasbescherming
  De grootste winst behalen ze met de inzet van natuurlijke vijanden:

  • Nestkasten voor torenvalken tegen de muizen
  • Verblijfsplaatsen voor de oorwurm om bladluis te bestrijden
  • Uitzetten van roofmijt om roestmijt en spint te bestrijden

  Nuttige insecten blijven leven, zoals lieveheersbeestjes en de gaasvlieg. Zo creëren ze een biologisch evenwicht.

  Winnaar
  In 2013 werd Djûke benoemd tot top 5 beste agrarisch ondernemers van Nederland. In 2014 mocht ze in Brussel de Europese Innovation Prize for Women Farmers ontvangen. In 2015 heeft Djûke de Youth Food Movement Academie met veel plezier voltooid.

 • Paddenstoelen van Koolen

  Koolen Champignons is een echt familiebedrijf. Naast vader Leo werken zijn zoons Teun en Koen Koolen ook actief in het bedrijf. Smaakvolle en duurzame paddenstoelen zijn het resultaat van een kweekproces dat puur natuur verloopt.

  Moderne kwekerij
  Koolen Champignons is de enige Noord-Hollandse champignonkwekerij: een unieke combinatie van een champignon- en akkerbouwbedrijf. De kwekerij is Milieukeur gecertificeerd en de meest moderne kwekerij van Europa.

  Natuurlijke voedingsbodem
  Champignonteelt is van nature al milieuvriendelijk. Ze gebruiken bijna alleen restmaterialen uit andere sectoren:

  • Stro is een bijproduct van graanteelt
  • Gips van de productie van kunstmest
  • Paarden- en kippenmest is een restproduct

  Puur natuur
  Omdat de champignontelers hygiënisch en geordend werken, is er tijdens de groei geen bestrijdingsmiddel nodig. Dat houdt de paddenstoelen vrij van schadelijke stoffen, maar ook de compost waarop ze groeien. Het resultaat is dat je alleen de pure smaak van paddenstoelen proeft.

  Milieuvriendelijk
  Ook is er bij Koolen Champignons veel aandacht voor het gebruik van:

  • Groene stroom
  • Recyclen van afvalwater
  • Milieuvriendelijkere verpakkingen

  Innovatief oogstsysteem
  Elke dag worden de grootste champignons geoogst. Zo krijgen de kleinere ruimte om verder te groeien. Het plukken gebeurt met de hand. Zo worden de champignons onbeschadigd en zonder restjes aarde van hun bedjes gehaald.

  De plukkers sorteren de champignons meteen op kwaliteit, gewicht en grootte. Om de kwaliteit en de versheid van de champignons te garanderen, worden ze direct na de pluk verpakt en op een koele plaats bewaard.

 • Cressen van Koppert Cress

  Koppert Cress is dé specialist in cressen. Cressen hebben elk hun eigen, verrassende invloed op je zintuigen. Smaak, geur, gevoel of presentatie: er is een cress voor alle toepassingen.

  Duurzame teler
  In 2011 ontving Koppert Cress de titel ‘Meest duurzame teler’. Het is het enige tuinbouwbedrijf in Nederland dat SQF gecertificeerd is.

  Modernste kas in tuinbouw
  De kas in Monster behoort tot de modernste constructies in de tuinbouw. De 2,3 hectare wordt optimaal benut en het klimaat is altijd stabiel. Ze maken gebruik van de laatste ontwikkelingen in de duurzame tuinbouw:

  • Zonnecellen op het dak
  • Terugwinning van warmte
  • Warmteopslag in de bodem
  • Led verlichting
  • Semi-gesloten kassysteem

  Windenergie
  Op het dak staan windturbines. Monster ligt maar 5 kilometer van de zee, dus het waait altijd. De elektriciteit die met de windturbines wordt opgewekt, wordt gebruikt voor de led verlichting.

  Biologische gewasbescherming
  Koppert Cress maakt geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Als bestrijding van insecten nodig is, worden biologische middelen ingezet. Zoals de natuurlijke vijanden van schadelijk insecten. Schimmels krijgen geen kans door:

  • Strikte hygiënemaatregelen
  • Snelle teelt
  • Wisseling van gewassen

  Met UV straling worden de tafels ontsmet voordat ze opnieuw de kas ingaan.

 • Vollegrondsgroenten van Kernel
  Teler vollegrondsgroenten van Kernel

  In een vallei in het Spaanse Almeria teelt Kernel biologische vollegrondsgroenten. Op 270 hectare grond worden sla, bloemkool, broccoli, andijvie, bleekselderij, venkel en baby bladgroenten geteeld.

  Biologische vollegrondsgroenten
  Het familiebedrijf Kernel is opgericht in 1982 en staat onder de bezielende leiding van José Luis. In 1997 gingen ze van start met het telen van biologische groenten. De boerderij, El Cortijo del Fraile, ligt midden in het natuurpark van Cabo de Gata in Almeria. Het park heeft een totale oppervlakte van 725 hectare. Hiervan wordt 270 hectare gebruikt voor biologische teelt.

  Perfecte ligging
  De ligging van de boerderij is perfect voor biologische teelt. De boerderij ligt aan zee. Iedere dag waait de frisse zeewind over het land. Dit houdt insecten en ongedierte op afstand. In de omgeving zit geen andere boerderij. Van kruisbesmetting is dan ook geen sprake.

  Natuurlijke bestrijdingsmiddelen
  Omdat de vallei een beschermd natuurgebied is, worden er alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. Afval is er nagenoeg niet. Kernel probeert de vollegrondsgroenten voor de teelt te verkopen. 90% van de groenten staan al op naam als ze geplant worden.

 • Citrus & meloenen van Bollo

  Het Spaanse familiebedrijf Bollo teelt al sinds 1922 het zonnigste citrusfruit en meloenen. Tegenwoordig wordt het bedrijf gerund door de 3de generatie. En ook de 4de generatie heeft de eerste stappen in dit familiebedrijf gezet.

  Beste kwaliteit
  Bollo staat altijd voor het bieden van de beste kwaliteit. Het hele proces van zaadje tot oogst wordt gecontroleerd. Daarom heeft Bollo bijvoorbeeld één van de belangrijkste zaadbanken van Piel de Sapo meloenen in Europa. En werken ze nauw samen met verschillende zaadbedrijven.

  Eigen plantages
  De eigen plantages in Spanje en Brazilië zijn geselecteerd op een optimaal klimaat en bodem. Zo is de zonligging perfect. Bollo werkt met de nieuwste landbouwtechnieken en met respect voor het milieu. Via een eigen bron krijgen de bomen en planten water.

  Met de hand geoogst
  Alleen het fruit dat echt rijp is, wordt met de hand geoogst. Zo is de smaak optimaal. Daarna wordt elke vrucht gecontroleerd. Onder andere op vorm en kleur.

  Dezelfde dag op transport
  De vruchten die ´s ochtends zijn geoogst, gaan dezelfde avond nog op transport. Zo ben je zeker van supervers citrusfruit en meloenen van topkwaliteit.

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement