Zwarte knoflook: opvallende smaakmaker zónder sterke geur

26 september 2017

Zwarte knoflook is een verrassende variant op het witte exemplaar. Een héle andere smaak en structuur dan rauwe knoflook, maar minstens zo’n goede smaakmaker. Zwarte knoflook is in opmars in de wereld van de gastronomie.

Zwart door fermentatie

Rauwe knoflook wordt zwart van kleur als het gefermenteerd wordt. Dit natuurlijke fermentatieproces duurt ruim een maand en vindt plaats in een vochtige, warme ruimte. In een temperatuur van ongeveer ±80°C veroorzaken de aanwezige suikers en aminozuren een reeks chemische reacties. Het gevolg van deze reacties is dat de witte knoflook zwart van kleur wordt.

Opvallende eigenschappen

Tijdens dit proces verandert niet alleen de kleur van de knoflook. Ook de smaak, geur en structuur ondergaan een metamorfose. De smaak is licht zoet en de geur van de knoflook wordt vele malen minder sterk. Hierdoor verdwijnt ook de bekende knoflookgeur na het eten ervan, zoals je die kent van witte knoflook. De structuur is het beste te vergelijken met die van een zacht dropje.Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Toepassen

Gepelde zwarte knoflookteentjes kunnen rauw gegeten worden. Verder kun je ze gebruiken zoals je witte knoflook zou gebruiken. De zwarte knoflook komt bijvoorbeeld goed tot zijn recht in een paddenstoelenrisotto, kruidenboter of witte pastasaus.

17307 – Zwarte knoflook per stuk

Smeding Groenten & Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement