Smeding veggie plank luxe plank

Zomers: zoete meloenen

16 juli 2018

Meloenen kun je voor heel veel dingen gebruiken. Eet het gewoon zoals hij is, maar denk ook aan smoothies, limonades, garnering en zelfs op de barbecue zijn ze lekker. Hier zetten we een aantal soorten meloen in het zonnetje en laten we zien wat je er allemaal mee kunt.

Welke zomerse activiteit je ook bedenkt, de meloen is erbij! Je zou de meloen dus het hart van de zomer kunnen noemen…op het gebied van groente dan (hierover later meer). Elke meloensoort heeft zijn eigen smaak en vaak ook zijn eigen toepassing in de keuken. Hier vertellen we graag wat meer over de verschillende soorten meloenen en hoe ze te verwerken.

Canteloupe

Vernoemd naar de Italiaanse stad Cantalupa bij Rome. Daar werd de Cantaloupe meloen vroeger geteeld in de tuinen van de Paus. Deze zomermeloen heeft een goudgele schil met groene strepen. Het sappige oranje vruchtvlees is heerlijk zoet. Lekker in salades, als voorgerecht met rauwe ham of in een smoothie. Ook kun je ze grillen op de BBQ. Meng voor een kleurrijke en zomerse salade verschillende soorten meloen.

Gwanipa

De buitenkant van de Gwanipa heeft de kleur van een Galia meloen, met dezelfde strepen als een Cantaloupe. Het vruchtvlees van de Gwanipa is mooi oranje van kleur. Het meest opmerkelijk is de exotische smaak: lekker fris met een vleugje limoen. Heerlijk met vis, schaal- en schelpdieren, kaas, yoghurt, gevogelte en gerookt vlees.

Galia

De populairste meloen van Nederland! Het vruchtvlees van de Galia is lichtgroen van kleur, supersappig en honingzoet van smaak. Een Galia meloen is rijp als hij zoet ruikt en als de onderkant meegeeft bij indrukken. Onrijpe meloenen rijpen goed na op kamertemperatuur. Bewaar onrijpe daarom nooit in de koelkast. Lekker om zo te eten, in combi met parmaham, in fruitsalades of als nagerecht. Ook deze soort kun je heerlijk grillen op de barbecue.Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Honeymoon

De Honeymoon meloen is een kruising tussen de honingmeloen en de Cantaloupe. De Honeymoon heeft de gladde, gele schil van de honingmeloen en het oranje vruchtvlees van de Cantaloupe. Lekker zoet van smaak. Geschikt voor salades, als voorgerecht met rauwe ham of als nagerecht.

Snowball

Opvallende meloen met een witte schil die is bedekt met kleine limekleurige spikkels en strepen. Ook het vruchtvlees is sneeuwwit van kleur, zacht en sappig. Deze meloen heeft dankzij de hoge brixwaarde een heerlijk zoete smaak die doet denken aan peer en honing. Komt goed tot zijn recht in een fruitsalade, om zo te eten of in een nagerecht.

Wist je dat:

Als lid van de komkommerfamilie de meloen officieel behoort tot de (vrucht)groente, net als courgette en pompoen?

Er wel 70 soorten meloen bestaan? De kleur van de schil varieert van geribbeld geeloranje tot glad grijsgroen.

Al deze meloenen van 19 juli tot en met maandag 30 juli in de aanbieding zijn in onze winkel? Je kunt ze ook hier bestellen.

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement