Dé veelzijdige wintergroente: aardpeer

11 december 2018

December is de maand van de feestdagen én van de aardpeer! Deze winterse groente is vreemd van buiten, maar lekker zoet van binnen. Bakken, stomen, in de oven… je kunt er heel veel kanten mee op! Kortom: de aardpeer is ideaal voor een heerlijk winters diner! Wij helpen je op weg met tips, tricks en recepten.

Hallo aardpeer!

Aardpeer is een veelzijdige, maar vergeten groente en wordt ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. De aardpeer heeft een grillige vorm en een lichtbruine of roze kleur. Van binnen is de aardpeer zoet: hij is heel goed met aardappels, worteltjes en noten te combineren. Je kunt deze groente zelfs rauw eten (brossig en krokant!). December is hét seizoen van de aardpeer. Dus, wacht niet langer, doe inspiratie op en gebruik deze groente voor een heerlijk winters diner.

Lekker met…

We zeiden het al: aardpeer is goed te combineren met aardappels, vis, noten en wortels. Heb je wel eens aan prei, erwten, bonen of broccoli gedacht? Je kunt ook een lekkere soep maken van aardpeer! Ook in stoofschotels of wokgerechten doet de aardpeer het goed. Of bak ze, net als gebakken aardappels (lekker met spekjes!). Wil je ze koken? De kooktijd van aardpeer is ongeveer 10 minuten.

Recepten

Tips & tricks

  • Let erop dat jonge aardperen niet geschild hoeven te worden, de schil even afborstelen is voldoende. Oudere stuks moet je wel schillen. Dit kan heel makkelijk na het koken, dan kan je zo het velletje er vanaf trekken.
  • Met het soeppakket knolselderij-aardpeer zet je in een handomdraai een heerlijke soep op tafel!
  • Aardpeer is  glutenvrij, dus ideaal als vervanger voor tarwe!
  • Je kunt aardperen 4 tot 7 dagen in de koelkast bewaren.
  • De kooktijd van aardpeer is ongeveer 10 minuten.
Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement