Reina Anema: vegetarisch & topsporter

10 maart 2020

Reina Anema, een van onze (vegetarische) sporters van team Frysk, is vegetariër. Reina vertelt over deze combinatie en hoe dit samen gaat. Benieuwd? Lees snel verder!

Al 26 jaar vegetariër, dat ben ik. Toen mijn ouders in verwachting waren van hun eerste kind, besloten zij vegetarisch te gaan eten. Mijn beppe (oma) was jaren daarvoor al overgegaan op een vegetarisch dieet vanuit gezondheidsredenen. Voor mij is het een onderdeel van mijn opvoeding geweest. Mijn naam is Reina Anema, 26 jaar. Ik ben topschaatsster en eet geen vlees.

Als we met het schaatsen onderweg zijn en in een hotel eten, vinden de meeste sporters dat de maaltijd niet compleet is, als er geen (goed) vlees is. Vragen die altijd ter sprake komen zijn: ‘Mis je dan niet iets bij je maaltijd?’ en ‘Wil je niet eens wat proeven?’. Nog geen dag in mijn leven heb ik vlees willen eten of het gemist. De vragen uit mijn omgeving laten zien dat het (nog steeds) nodig is om aandacht te geven aan alternatieven voor vlees en de vegetarische mogelijkheden. En vooral dat elke dag vlees eten niet noodzakelijk is.

Kan je topsporter zijn als vegetariër?

Eiwitten zijn voor mij als sporter belangrijke bouw- en voedingsstoffen voor mijn spieren. Deze zijn makkelijk uit vlees te halen, maar kunnen net zo goed uit andere dierlijke producten of plantaardige middelen gehaald worden. Bronnen waaruit makkelijk eiwitten verkregen kunnen worden zijn voor mij kwark, cottage cheese en eieren. Er zitten relatief veel eiwitten in en zijn praktisch. Een schaaltje kwark, een bakje cottage cheese of een gekookt eitje is zo klaar, maar ook zijn ze in gerechten eenvoudig te verwerken. Daarnaast zijn er genoeg plantaardige mogelijkheden waaruit men eiwitten binnen kan krijgen. Linzen, kikkererwten, bonen en noten zijn plantaardige voedingsmiddelen die ik altijd in huis heb.Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Recepttip van Reina!

Bijzondere recepten maken of zelf bedenken vind ik erg leuk. Vega Okonomiyaki is een voorbeeld van zo’n gerecht. Niet een alledaags recept, maar wel makkelijk te maken. Verrassend lekker, voedzaam en vullend! Zelf maken? Je vind het recept hier:

& een kijktip

Mocht je interesse gewekt zijn over vegetarisch eten en sporten? Dan heb ik nog een kijktip op Netflix, ‘The gamechangers’. Dit is een documentaire over veganistisch eten en sporten. Zeker een aanrader en een eyeopener.

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement