Trend: upcycled food

9 februari 2021

Verduurzaming binnen de gehele voedselketen is een belangrijke trend in 2021. Van teler tot eindgebruiker. Naast een duurzamere teelt, een duurzamere verpakking en verduurzaming binnen de logistiek, is ook het tegengaan van voedselverspilling van groot belang. Eén van de oplossingen in de strijd tegen voedselverspilling is upcycled voedsel, ook wel circulair voedsel genoemd. In dit artikel nemen we je mee in de mogelijkheden voor upcycled voedsel. Daarnaast delen we ook diverse manieren om verspilling te voorkomen.

Wat is upcycled voedsel?

Upcycled voedsel is het opnieuw leven inblazen van “afgedankte” producten of gerechten. Producten die bijvoorbeeld overblijven bij de verwerking van een gerecht of restanten die helaas niet worden gegeten/verkocht. Maar waarom weggooien als deze producten nog vers en/of erg smaakvol zijn? Je kunt eindeloos variëren en daarmee ook je steentje bijdragen aan een betere wereld. 

Top 5 mogelijkheden

Er zijn oneindig veel mogelijk om voedsel te hergebruiken, vooral AGF leent zich hier perfect voor. We hebben een overzicht voor je gemaakt met een top 5 mogelijkheden voor gerechten met AGF.Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

  1. Soep van de dag! Maak een soep van de dag met de restanten van gister. Ideaal om een groentebouillon mee te maken. Of maak eens een maaltijdsoep. Bijvoorbeeld restanten van bloemkool, overgebleven tomaten of aspergesoep tijdens de lente.
  2. Smoothie! Erg populair als ontbijt, tussendoortje of bij een lunch zijn smoothies. Met smoothies kun je eindeloos variëren. Gebruik bijvoorbeeld overrijpe bananen, avocado’s of een restant spinazie. Erg populair is ook zachtfruit(!) in smoothies.
  3. Hartige taart! Met restanten van een maaltijd of gerecht maak je in een handomdraai een overheerlijke hartige taart. Ideaal om je gasten mee te verrassen. Het mooie van een upcycled hartige taart? Je kunt er (bijna) alle kanten mee op!
  4. Salade 2.0! Een populair bijgerecht is een salade. Veel groenten en fruit lenen zich goed voor een smaakvolle salade. Maak een salade van de dag met de restanten van gisteren. Voordeel: er ontstaan soms de meest smaakvolle creaties!
  5. Strata! Strata is een erg populair gerecht om voedselverspilling tegen te gaan. Ook hier kun je eindeloos mee variëren. Let wel op: less is more! Probeer niet overmatig veel producten hierin te verwerken, blijf wel een beetje bij de oorsprong.

Voorkom voedselverspilling in 5 stappen

Upcycled voedsel is natuurlijk leuk, maar nog belangrijker is om verspilling in eerste instantie te voorkomen. Door deze 5 stappen te doorlopen, ben jij er zeker klaar voor!

  • Stap 1 > Beperk je menukaart. Zorg dat je het aanbod beperkt tot een aantal gerechten. Geen 10 voor-, hoofd- en nagerechten, maar beperk het tot bijvoorbeeld de helft. Zo verminder je het risico op voedselverspilling aanzienlijk.
  • Stap 2 > Bewaar je producten op de juiste manier. Bewaar jij vruchtgroenten buiten of juist in de koelkast? En welke producten bewaar je op de fruitschaal? Wist je bijvoorbeeld dat druiven niet bij appels op de fruitschaal mogen? Heb jij de kennis of wil je hier meer over weten? Vraag het onze accountmanagers!
  • Stap 3 > Fermenteren, pekelen en inmaken. Met deze processen verleng je de houdbaarheid van producten. Voordat de producten kunnen worden geserveerd, gaan er wel een aantal dagen overheen. Houd hier dus rekening mee.
  • Stap 4 > Bewaar restjes in genummerde bakjes. Alles wat je vandaag niet gebruikt, maar wellicht morgen, kun je het best bewaren in goed afgesloten en genummerde bakjes. Zo is het overzichtelijk voor iedereen en blijven producten langer mooi. Let wel op: vers moet ook écht vers blijven!
  • Stap 5 > Registreer wat je weggooit. Mocht het zich voordoen dat je alsnog producten moet weggooien, registreer dit dan! Herken je een patroon van producten en aantallen? Dan kun je het menu of de inkoop van producten hierop aanpassen. 

Tot slot: deel het met de gast!

Deel met je (potentiele) gast wat jij doet op het gebied van voedselverspilling. Laat bijvoorbeeld zien dat je daghap is gemaakt van restanten. Jouw gasten vinden het belangrijk om bij te dragen aan een betere wereld. Wees transparant en verras de gast!

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement