Tips voor zeewier op je menukaart

29 juni 2021
Smeding Edwin Vinke zeewier

Zeewier: één van de trends van dit moment! Niet gek, want veganisme in de horeca is een onderwerp dat steeds terugkomt. Benieuwd hoe je dit product gebruikt en interessant maakt voor jouw onderneming? Lees het hieronder.

Waarom zeewier op je menukaart?

Laten we beginnen met de vraag waarom je zeewier op je menukaart moet zetten. Zeewier bevat weinig calorieën maar wel veel voedingsstoffen. Het is rijk aan calcium, jodium, magnesium, ijzer en bevat meedere B-vitaminen. Maar dat is niet alles: zeewier bevat ook omega 3 vetzuur, thiamine en niacine. Dit is goed voor de energievoorziening van het lichaam, de bloedcirculatie en bevordert een gezonde cholesterolspiegel. Zeewier is ook goed voor de spijsvertering en het vermindert de kans op beroertes en hartaanvallen. Het eten van zeewierproducten ondersteunt ook nog eens de verwijdering van afvalstoffen en zware metalen uit je lichaam.

1. Experimenteren: doen!

Zeewier laat zich niet zomaar gebruiken. Het is belangrijk om je goed in te lezen voordat je met de toepassing begint. En dan, proberen maar! Zeewier heeft een zilte smaak en kan écht iets toevoegen aan je creaties. De eerste keer dat veel chefs aan de slag gingen met dit product, waren ze zelf ook nog zoekende. Door te experimenten met verschillende smaken en combinaties, is het product inmiddels onmisbaar geworden in veel keukens.

2. Laat je fantasie de vrije loop

Zilte groenten en zeewieren zijn uitermate populair bij vis-, schaal- en schelpdieren. Daar wordt de toevoeging van onder andere zeewier dan ook op aangepast. Voor een onderneming die met andere producten werkt, kan dit verschillen. Het zeewier frituren, bakken of zelfs in de oven bereiden: je moet het gewoon proberen. Daarnaast leent het zich prima als kruidwaar en zijn de staartjes geweldig van smaak wanneer je ze laat drogen.Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

3. Kijk welk zeewier op welk moment het beste tot zijn recht komt

Ook voor zeewier geldt dat het seizoen van invloed is op de inhoud van je menu. Sommige zeewieren smaken beter in bepaalde perioden van het jaar. In de zomer werken veel chefs voornamelijk met groene wieren, bijvoorbeeld in combinatie met frisse gerechten, zoals rauwe zeebaars. In de winter zie je de bruine wieren meer terugkomen. Dit is puur op basis van de smaak, net zoals bij andere, verse producten.

4. Interessante combinatie

Zeewier in combinatie met lamsvlees is een interessante combinatie, omdat het lam makkelijk de zilte smaak van het zeewier oppakt. Ook een idee: maak pasta van zeewier of gebruik een zeewierburger als vervanger van een hamburger.

Ben je overtuigd? Zet zeewier op je menukaart en ontdek de eindeloze mogelijkheden!

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement