Terugblik aspergeseizoen 2020

1 juli 2020

Asperge, ook wel het ‘Witte Goud’ genoemd, is een belangrijk seizoensproduct. Jaarlijks kijken we uit naar de start van het seizoen. Nu het seizoen is afgelopen, kijken we samen met onze teler terug op het afgelopen seizoen.

Het seizoen zit erop! Afgelopen 24 juni kwam er dan toch echt een einde aan het seizoen van de asperge. Dat betekent dat er niet meer wordt geoogst. De aspergeplant moet namelijk ‘weer op krachten komen’, zodat deze meer kans heeft op overleven tijdens de komende winterperiode. Met Will Teeuwen, teler uit het Limburgse Helden, blikken we terug op het afgelopen ‘bijzondere’ seizoen.

Hoe is het aspergeseizoen 2020 verlopen?

“De groei van Asperges is buitengewoon weesafhankelijk. Nu de zomer inmiddels volop is aangebroken, zouden we bijna vergeten dat we tot ver in het seizoen te maken hebben gehad met uitzonderlijk koude dagen én nachten. Deze weersomstandigheden hebben er (bijvoorbeeld in de week voor Pasen) toe geleid dat op bepaalde momenten de vraag het aanbod enigszins oversteeg. Over het hele seizoen gezien waren vraag en aanbod echter redelijk in evenwicht.”

Wat is tegengevallen dit seizoen?

“Ten aanzien van de teelt is er geen sprake van échte tegenvallers. Qua verkoop is de impact van corona gigantisch. Asperges kent een grote diversiteit aan sorteringen (klassen, diktes, verkleuring, etc.). Ondanks dat de retail het afgelopen jaar een goede en belangrijke rol heeft gespeeld in de afzet, zagen we dat de sorteringen en verpakkingen die normaliter erg gewild zijn bij de Horeca en voor de luxe-export een andere weg naar de markt moesten vinden.”Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Wat was de invloed van corona?

“Als aspergeteler werden wij bij de start van het seizoen geconfronteerd met zaken als dichte grenzen en personeelsleden die niet meer naar Nederland durfden of wilden komen. Daarbovenop hebben we te maken gekregen met diverse overheidsmaatregelen (afstand, vervoer, etc.) die een gigantische impact hadden op onze business. Als reactie hierop hebben wij bij Teboza een crisisstructuur geïmplementeerd. Daarbij waren de focusgebieden; personeel, huisvesting en naleving overheidsmaatregelen. Door gezamenlijk op te trekken is het ons op al deze gebieden gelukt om de benodigde stappen te zetten.”

Welke ontwikkelingen hebben er afgelopen seizoen plaatsgevonden?

“Het afgelopen jaar hebben we behoorlijk geïnvesteerd in een verdere professionalisering van onze organisatie. Enerzijds door het aantrekken van nieuwe mensen, anderzijds door verder in te zetten op digitalisering en automatisering van onze bedrijfsprocessen. Ook op het gebied van onderzoek naar nieuwe en andere verpakkingsmaterialen en verpakkingsmethoden hebben we grote stappen gezet. Bij dat laatste blijft het vinden van een juiste balans tussen duurzaamheid en het behouden van versheid een grote uitdaging. Onze asperges zijn dagvers en het is de uitdaging om deze versheid tot aan de eindconsument te behouden. Daarnaast hebben we het assortiment van Smeding afgelopen seizoen uitgebreid met de groene aspergetips!”

Hoe ziet de zomerstop er precies uit?

“Inmiddels zijn we druk doende om onze gewassen en percelen onkruid- en ziektevrij te houden, daar wordt immers de basis gelegd voor de oogst van volgend jaar. Door de investeringen van de afgelopen jaren hebben we een relatief jong areaal met een gezonde verhouding tussen vroege en late teelt.

Naast onze witte en groene asperges oogsten we volgend jaar overigens ook de eerste paarse asperges van onze percelen in Nederland en Spanje.”

Persoonlijk woordje van Will Teeuwen:

“Vanuit Teboza willen wij Smeding graag bedanken voor de samenwerking en het gestelde vertrouwen. Het wederzijdse respect en de bijzonder korte lijnen tussen onze organisaties maken de samenwerking al jarenlang succesvol.”

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement