Start Spaans citrusseizoen

10 november 2020

Het Spaanse citrusseizoen begint traditioneel in november. Ontdek alles over onze teler en het huidige aanbod!

Citrusfruit is jaarrond verkrijgbaar, maar slechts een aantal maanden per jaar komt het uit Spanje. Voor velen is de smaak van het Spaanse citrusfruit niet te evenaren, dus is de aftrap van het seizoen een moment om even bij stil te staan. November wordt ook wel de oorspronkelijke start van het citrusseizoen genoemd.

Bollo

De lekkerste citrusvruchten van Spanje vind je in de heuvels van Valencia. Familiebedrijf Bollo teelt hier o.a. citroenen, sinaasappels en mandarijnen. Kwaliteit staat hier boven kwantiteit. Daarom gebruikt Bollo zo weinig mogelijk chemische stoffen voor de bestrijding van ongedierte en onkruid. Een heerlijk duurzaam product dus.

Vrucht moet rijp zijn
Alleen de vruchten die echt rijp zijn, worden geoogst. De medewerkers van Bollo gaan meerdere keren, op verschillende momenten, langs dezelfde boom. Dit kost veel tijd, maar hierdoor selecteert het familiebedrijf bij de oogst alleen de vruchten die optimaal van smaak zijn.


Assortiment

We zijn nog maar aan het begin van het seizoen. Dat betekent dat nog niet alle citrusvruchten uit Spanje komen, maar de meeste productgroepen zijn inmiddels over. Ontdek deze hier:

Mandarijnen met en zonder blad
Van mandarijnen zijn er veel verschillende varianten. Tot en met december voornamelijk Clementine. Mandarijnen zijn friszoet van smaak. Lekker uit de hand, in salades of desserts. Let op: vroeg in het seizoen zijn ze iets zuurder van smaak.
Handsinaasappelen
Handsinaasappelen hebben een heerlijk zoete en sappige smaak. Ideaal om uit de hand te eten, maar ook lekker in toetjes, salades en taarten. Tot en met februari/maart komen de lekkerste sinaasappels uit Spanje. Het seizoen start met de Navelina sinaasappel.
Perssinaasappelen
Een friszoete sinaasappel. Perfect om te persen, maar ook lekker in toetjes, salades en taarten. Tot en met februari/maart komen de lekkerste sinaasappels uit Spanje. Het seizoen start met de Navelina sinaasappel.
Let op: niet geschikt om uit de hand te eten.
 
Citroen (bio)
Een verfrissende zure smaak. Geeft veel gerechten een heerlijk aroma. Gebruik de schil, het sap en het vruchtvlees in bijvoorbeeld dranken, desserts en gebak. In de keuken de meest gebruikte citrusvrucht! Citroen kent van alle citrusvruchten het langste Spaanse seizoen.
Grapefruit
Sappig en zoet van smaak, met een bitter aroma. Lekker bij het ontbijt of de lunch, maar ook in smoothies, salades en desserts. Let op: niet te verwarren met pompelmoes. Grapefruit is een kruising tussen pompelmoes en sinaasappel. Pomelo is weer een kruising tussen grapefruit en de pompelmoes. 
Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement