Specerijen: de ideale vriend voor in de keuken

4 februari 2020

Specerijen zijn producten die iets extra’s toevoegen aan jouw gerecht/recept. Ze staan bekend om hun warmte en rijkheid, en ze zijn er in alle soorten en maten. Ontdek op deze pagina meer over specerijen.

Waar komen specerijen vandaan?

Specerijen komen vooral uit landen met een tropisch klimaat. De specifieke geur en smaak van specerijen is afkomstig van etherische oliën die van nature aanwezig zijn. In de tijd van het Oude Egypte werd al gewerkt met kruiden en specerijen. Om hun krachten op peil te houden kregen arbeiders uien en knoflook te eten.

Koken met specerijen

Ieder specerij heeft een eigen smaak en past bij het ene gerecht juist heel goed, terwijl het in een ander gerecht minder lekker smaakt. Uitproberen is het toverwoord!

Zoete én frisse smaken komen beter tot hun recht met gember

Gember is een veelzijdige specerij met een frisse, citroen-peperachtige smaak en een zoete ondertoon. Gemalen gedroogde gember wordt ook wel djahé genoemd. Deze is een stuk scherper en pikanter dan de friszoete verse gemberwortel. In Nederland wordt gember vaak gebruikt in koek en gebak, zoals gemberkoek, ontbijtkoek en speculaas. In de Indonesische keuken wordt gember vaak toegevoegd aan allerlei hartige gerechten.

Verse pepers

Met pepers kun je culinair gezien heel veel kanten op. Er bestaan wel 30 verschillende chilipepersoorten met elk hun eigen smaak en sterkte! Verse pepers passen goed in noedels, soepen, rijst- en roerbakgerechten.

Kurkuma/geelwortel

Kurkuma (ook wel geelwortel genoemd) wordt gebruikt in de Aziatische keuken als kleur- en smaakstof. Geelwortel laat de smaak van vlees en vis intact, maar geeft wel een aards, exotisch accent. Vooral ei, venkel, pompoen, spinazie, courgette, linzen en kokos neutraliseren de licht bittere smaak van de wortel. Ook peper is een goede match. Peper bevordert namelijk de opname en werking van de gezonde stoffen in geelwortel.Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

De ideale vrienden voor in de keuken

Hieronder vind je verschillende specerijen:

Biologische kurkuma
Kurkuma wordt ook wel geelwortel of koenjit genoemd. De milde, licht bittere smaak doet denken aan mosterd en gember. Kurkuma geeft aan gerechten niet alleen smaak, maar ook een mooie gele kleur. De ideale smaakmaker in curry’s en Aziatische gerechten.

Biologische gember
Deze gember is biologisch geteeld. Gember is een knol met een citroenachtige en peperige smaak. Soms heeft gember een wat zoete ondertoon. In de Oosterse keuken wordt de knol veelal gebruikt in hartige gerechten. In Europa gebruikt men gember ook veel in zoete bereidingen.

Citroengras (sereh)
Dit smaakvolle specerij wordt ook wel sereh genoemd. Het geeft gerechten een fris-zure smaak en is bijna onmisbaar in de Aziatische keuken.

Zwarte knoflook
Zwarte knoflook is gefermenteerde witte knoflook. Door het fermenteren krijgt de knoflook een zwarte kleur en zoete smaak. De structuur is zacht en plakkerig. Zwarte knoflook kan op dezelfde manier gebruikt worden als de witte variant: door sauzen, pasta’s, marinades, et cetera.

Rode rawit peper
Rawit pepers zijn klein en dun, met een wasachtige huid. Rawit pepers zijn veel pittiger van smaak dan grotere pepers. Ze zijn ideaal voor het maken van bijvoorbeeld sambal. Geeft pit aan veel gerechten!

Laos
De Laos wortel wordt gebruikt als specerij en heeft een milde gembersmaak. Hij heeft een scherpe smaak, die neigt naar peper. Laos ruikt naar citrus en pijnbomen en wordt vers, gedroogd of ingemaakt gebruikt. Laos kan in recepten vervangen worden door gember en een beetje peper.

Tip: bewaar specerijen in een gesloten pot op een donkere plaats. Warmte, licht en vocht komen de kwaliteit niet ten goede.

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement