Smeding Smaakpanel proeft schorseneren

4 januari 2018

In het Smeding smaakpanel laten we een aantal collega’s een unieke groente of fruit proeven. Deze keer proeven onze drie collega’s Geert, Tsjalling en Vincent van ICT de bijzondere groente schorseneren.

We laten het testpanel niet zien om welke groente het gaat, maar laten ze eerst een gerechtje proeven. Egon Verstraeten, culinair specialist, heeft de schorseneren licht gegrild en verwerkt in een mooie salade met curly kale, blauwe bes, sinaasappel, dadel en geitenkaas met een crème van pompoen en rode biet.

Weten jullie wat het is?

Eerste gok van Tsjalling, zonder te proeven, is: pastinaak. Na het proeven wordt nog steeds pastinaak genoemd en zelfs witlof! Geert denkt aan iets knolachtigs, een soort wortel. Komt wel in de buurt, maar ze raden het niet. Vincent proeft het voor de eerste keer. Geert en Tsjalling hebben al eens eerder schorseneren gegeten in een restaurant. Thuis hebben ze het nog nooit bereid.

Wat is schorseneren eigenlijk?

Oorspronkelijk komt de schorseneer uit Zuid-Europa en wordt daar nog altijd in het wild gevonden. Je eet de houtachtige, donkerbruine wortels van de plant. Deze kunnen zo’n 20 tot 30 centimeter lang worden. De smaak is nootachtig en doet denken aan asperges. Omdat schorseneren goedkoper zijn, worden ze ook wel armeluis asperges genoemd.Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Vincent vraagt waar onze schorseneren vandaan komen. “Uit de Flevopolder bij onze Mijnboer teler Jan van Geffen”, vertelt Egon. In de polder aardt schorseneren goed in de vochtige klei.

Eerst eens kijken hoe het schillen ze vergaat

Niet vreemd dat het testpanel nog nooit thuis schorseneren heeft bereid, want schillen is een hele klus. Het wordt niet voor niets keukenmeidenverdriet genoemd. Je krijgt er vieze, plakkerige handen van door het kleverige melksap.

We nemen de proef op de som en laten ze schorseneren schillen. En inderdaad, dit werkje is niet heel geschikt voor onze ICT mannen in hun nette overhemden. Ze geven het al snel op.

Cijfer

Over het cijfer zijn ze het unaniem eens: een dikke 8!

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement