Rabarber: weetjes en recepten

4 mei 2021

Rabarber: je kunt er eindeloos mee variëren. Van rabarberpickle en rabarbertaart tot rabarbersorbetijs, rabarber is een super ingrediënt. Laat je inspireren en geniet er van, nu het nog kan!

Even wat achtergrondinformatie…

Met z’n stevige rode stelen en groengele bladeren ziet rabarber er bijzonder uit. De groente is warm én koud lekker. Een unieke smaak met een iets zuur tintje. De eerste Hollandse rabarber van het seizoen wordt geteeld in kassen. Zonder daglicht en bij een temperatuur van zo’n 20 °C. Op deze manier krijgen de stelen een mooie rode kleur. Deze rabarber is sneller gaar en minder zuur dan die van de vollegrond. Perfect voor het maken van jam en compote of om te verwerken in desserts en gebak.

Rabarber gaat ook goed samen met vanille, gember en sinaasappel. De friszure lekkernij wordt bijna altijd verwerkt tot compote of in zoete nagerechten. Zo lijkt het op fruit, maar het is toch echt een groente! Tip: je kunt de groente het beste gebruiken op de dag waarop je het gekocht hebt.

Fotogenieke gerechten met rabarber

Met zijn karakteristieke roze kleur en zijn friszure smaak is rabarber een perfect ingrediënt om fotogenieke gerechten mee te creëren. Kijk maar!

  • Rabarberpickle

Zwarte peperkorrels, mosterdzaad en korianderzaad zorgen voor kruidigheid, appelazijn voor extra frisheid.Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Wauw, wat een plaatje! Door wat extra tijd te besteden aan het snijwerk van de rabarber, krijg je een prachtig visueel effect.

  • Parelhoen met rabarber en polenta

Een fijne compositie van zoetzure rabarber, hartige parelhoen, kruidige dragonpeterselie-olie en smeuïge polenta.

  • Roze likeur van rabarber en lavendel

Serveer de roze likeur met rabarberkrullen aan het glas: dun schillen en even in ijswater leggen.

  • Rabarbersorbetijs

De friszure rabarber is ook heel lekker bij warmere smaken als steranijs en kaneel!

Ben je benieuwd wie onze rabarber teelt? Op de website van Mijnboer lees je het verhaal van Mijnboer teler Johan Tielen.

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement