Proef je pompoen, dan proef je de herfst!

15 september 2020
Pompoenspread

Als je aan de herfst denkt, dan denk je aan pompoenen. Ze zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. En de pompoen is op verschillende manieren toe te passen. In pittige Aziatische gerechten of smakelijke Italiaanse pasta’s…

Wij inspireren je alvast met verschillende pompoenen en waar je deze voor kunt gebruiken, tips & tricks én recepten!

Over de verschillende pompoenen

Iedere pompoensoort heeft zijn eigen specifieke kenmerken. De vruchten verschillen in smaak, structuur en toepasbaarheid. De flespompoen leent zich bijvoorbeeld perfect voor het bereiden van een pompoensoep. De blauwe pompoen is dan weer uitstekend voor het maken van een klassieke Amerikaanse pumpkin pie. Bekijk het onderstaande overzicht voor de specifieke kenmerken per pompoensoort. Zo kies je gemakkelijk welke pompoen perfect past bij jouw gerecht!

Oranje pompoen
De oranje Hokkaido pompoen is de populairste en bekendste pompoensoort. Deze feloranje pompoen heeft stevig vruchtvlees met een uitgesproken nootachtige smaak. Bijzonder is dat de schil ook kan worden gegeten: ideaal voor een heerlijke soep.

Spaghetti pompoen
Ideaal als vervanger van traditionele pasta. De spaghetti pompoen heeft een langwerpige vorm en weegt 1 tot 1,5 kilo. Door het vruchtvlees, na bereiding in de oven, los te trekken met een vork lijkt het net op spaghetti. Lekker om te serveren met alleen wat zout en peper, of in combinatie met een pastasaus.

Giraumon pompoen
Een kleine tulbandpompoen met een prachtig gekleurde schil, van wit tot groen en van dieporanje tot roodachtig. Heerlijk om te grillen en dan te verwerken in een lasagne. De schil van de Giraumon is niet eetbaar.

Patisson
Wordt ook wel prinsenmuts genoemd. Met een witte schil, lichtgekleurd vruchtvlees en de vorm van een vliegende schotel met geribbelde randen. De smaak van de Patisson is vrij neutraal en lijkt wel iets op courgette. Perfect om in zijn geheel te bereiden en te serveren.

Blauwe pompoen
De blauwe pompoen heeft een geribbelde schil met een prachtige, donkere groenblauwe kleur. Het vruchtvlees is dieporanje. Deze pompoen heeft een volle, zachte en zoete smaak. Hierdoor past de blauwe pompoen uitstekend in nagerechten, zoals een klassieke Amerikaanse pumpkin pie.

Flespompoen
De zachtgele tot oranje flespompoen heeft de vorm van een fles en een iets zoete, nootachtige smaak. Deze pompoen bevat veel vruchtvlees en is daardoor bijzonder geschikt voor pompoensoep. Ook de zaden zijn eetbaar, bijvoorbeeld in een salade.

Muskaatpompoen
De muskaatpompoen heeft een beige tot oranje kleur en is vaak gestreept of gevlekt. Het donkergele vruchtvlees is zacht en vlezig en heeft een lichtzoete, muskaatachtige smaak. De schil en pitten zijn niet eetbaar. Kan heel goed rauw verwerkt en gegeten worden. Ideaal voor smoothies.

Mini Patisson
Hoe kleiner, hoe smaakvoller de zoetige mini Patisson is. Verrassend om in zijn geheel te verwerken, bijvoorbeeld in een hartige taart.

Tips & Tricks

  1. Pompoen bewaren
    Zorg dat je je pompoen bewaart op een koele en droge plek, waar het ongeveer 12 tot 15 graden is. Denk er om dat de ruimte, waar je de pompoen bewaart, niet kouder dan 8 graden is. Dan kun je ze wel tot 2 maanden bewaren.
  2. Hoe snijd je een pompoen?
    Was de pompoen, halveer hem en snijd hem in schijven. Vervolgens verwijder je met een lepel of mesje de draden en pitten. Optie: het vruchtvlees kun je in in blokjes snijden. Wist je dat je de schil vaak kunt eten? En hij wordt zacht wanneer je de pompoen verhit!
  3. Voor- en nagerechten
    Heb jij al voor- en nagerechten van de pompoen gemaakt? Denk aan soep, gebak of een pumpkin pie. Of verwerk hem in een hartige taart!

Recepten

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement