Pompoenen: zoveel soorten, zoveel bereidingen

11 september 2017
Pompoen: de meest veelzijdige herfstvrucht

Proef je pompoen, dan proef je de herfst! Pompoenen zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. Naast de veelzijdigheid in soorten is de vrucht op vele verschillende manieren toe te passen. Warm, koud, zoet of hartig. Van de Nederlandse tot de Franse keuken. In pittige Aziatische gerechten, of smakelijke Italiaanse pasta’s. Pompoen voelt zich overal thuis!

Veelzijdige vrucht

Ook dit najaar is het aanbod in pompoenen divers, net zoals de vrucht zelf. Door zijn veelzijdige smaak is de pompoen goed te combineren in allerlei toepassingen. In een zoete bereiding doet de herfstvrucht het bijvoorbeeld altijd goed. In een dessert komt de zoete smaak subtiel naar voren. Ook in kruidige gerechten zijn pompoenen goed te verwerken. Zo maak je een pittig gerecht nét wat milder en zoeter door pompoen te gebruiken.

In allerlei soorten, maten & kleuren

Iedere pompoensoort heeft zijn eigen specifieke kenmerken. De vruchten verschillen in smaak, structuur en toepasbaarheid. De flespompoen leent zich bijvoorbeeld perfect voor het bereiden van een pompoensoep. De blauwe pompoen is dan weer uitstekend voor het maken van een klassieke Amerikaanse pumpkin pie. Check onderstaand overzicht voor de specifieke kenmerken per pompoensoort. Zo kies je gemakkelijk welke pompoen perfect past bij jouw gerecht!

Oranje pompoen
De oranje Hokkaido pompoen is de populairste en bekendste pompoensoort. Deze feloranje pompoen heeft stevig vruchtvlees met een uitgesproken nootachtige smaak. Kan met schil worden bereid: ideaal voor een heerlijke soep. Biologisch geteeld door Gerjan Snippe uit Zeewolde.

Spaghetti pompoen
Ideaal als vervanger van traditionele pasta. De spaghetti pompoen heeft een langwerpige vorm en weegt 1 tot 1,5 kilo. Door het vruchtvlees, na bereiding in de oven, los te trekken met een vork lijkt het net op spaghetti. Lekker om te serveren met alleen wat zout en peper, of in combinatie met een pastasaus.

Giraumon pompoen
Een kleine tulbandpompoen met een prachtig gekleurde schil, van wit tot groen en van dieporanje tot roodachtig. Heerlijk om te grillen en dan te verwerken in een lasagne. De schil van de Giraumon is niet eetbaar.Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Patisson
Wordt ook wel prinsenmuts genoemd. Met een witte schil, lichtgekleurd vruchtvlees en de vorm van een vliegende schotel met geribbelde randen. De smaak van de Patisson is vrij neutraal en lijkt wel iets op courgette. Perfect om in zijn geheel te bereiden en te serveren.

Blauwe pompoen
De blauwe pompoen heeft een geribbelde schil met een prachtige, donkere groenblauwe kleur. Het vruchtvlees is dieporanje. Deze pompoen heeft een volle, zachte en zoete smaak. Hierdoor past de blauwe pompoen uitstekend in nagerechten, zoals een klassieke Amerikaanse pumpkin pie.

Flespompoen
De zachtgele tot oranje flespompoen heeft de vorm van een fles en een iets zoete, nootachtige smaak. Deze pompoen bevat veel vruchtvlees en is daardoor bijzonder geschikt voor pompoensoep. Ook de zaden zijn eetbaar, bijvoorbeeld in een salade.

Muskaatpompoen
De muskaatpompoen heeft een beige tot oranje kleur en is vaak gestreept of gevlekt. Het donkergele vruchtvlees is zacht en vlezig en heeft een lichtzoete, muskaatachtige smaak. De schil en pitten zijn niet eetbaar. Kan heel goed rauw verwerkt en gegeten worden. Ideaal voor smoothies.

Mini pompoen
Ook wel baby pompoen genoemd. Het vruchtvlees van de mini pompoen heeft een zachte structuur. Leuk om te vullen en in zijn geheel te serveren.

Mini Patisson
Hoe kleiner, hoe smaakvoller
de zoetige mini Patisson is. Verrassend om in zijn geheel te verwerken, bijvoorbeeld in een hartige taart.

709727 – Oranje EKO pompoen Mijnboer per stuk
859713 – Spaghetti pompoen per stuk
024826 – Giraumon pompoen
690897 – Patisson per stuk
024782 – Blauwe pompoen per stuk
330662 – Flespompoen per stuk
682483 – Muskaat pompoen
639016 – Mini pompoen per stuk
825099 – Mini Patisson schaal 200 gram