Plantaardig steeds populairder

23 februari 2021

Plant based! Het eten van minder of geen dierlijke producten is de hype en trend voorbij. Het is een lifestyle; en dat biedt kansen voor jouw zaak. Steeds meer gasten volgen een plant based lifestyle.

Wat is plantaardig?

Plantaardig of plant based zegt iets over ingrediënten die je gebruikt. Denk hierbij aan groenten, fruit, aardappelen, granen, peulvruchten en bonen. Termen als veganistisch en vegetarisch zijn vergelijkbaar, maar niet hetzelfde. Bij plant based staan plantaardige producten centraal, maar zijn dierlijke producten niet uitgesloten. Echter betreft dit wel kleine hoeveelheden. Denk bijvoorbeeld aan dranken. Zo zijn er wijnsoorten die worden geklaard met dierlijke producten. Binnen een veganistische levensstijl is dit uitgesloten, plantaardig gezien wordt dit gedoogd.

Wanneer spreekt men van plantaardig?

Zodra plantaardige producten centraal staan op de menukaart, mag men spreken van plantaardig. Leg de focus op groenten en fruit en ga vanuit daar verder. Door de seizoenen hierbij leidend te houden, wordt het nóg gemakkelijker en eenvoudiger om plant based gerechten te serveren. Omdat het oog ook graag mee-eet, is het gebruik van verschillende (gekleurde) groenten en fruit ons advies. Zo verras je je gasten en speel je eenvoudig in op meerdere trends.

Voordelen plantaardig

Plant based eten heeft veel verschillende voordelen. Allereerst de gezondheid. Groentegerechten helpen bij het afvallen, verlagen van je cholesterol en verlaagt de kans op diabetes, hart en vaatziekten.

Ten tweede is het beter voor het milieu. Bij de productie van groenten is relatief weinig water nodig en heeft het in vergelijking met de productie van vlees een veel lagere carbon footprint.

Tenslotte is het als ondernemer financieel interessant. Voor bijzonder en verrassend groentegerecht kan je evenveel vragen als voor een vleesgerecht. Als je vervolgens de kosten per gerecht met elkaar vergelijkt, zul je zien je dat de marges bij een groentegerecht veel hoger zijn.

Tel Aviv ‘Vegan Capital of the world’

Plant based eten is in Nederland een belangrijke foodtrend. In verschillende andere landen is plant based eten vanzelfsprekender. Daarin kennen ze het begrip flexitariër niet, maar weten ze wel hoe je fantastische maaltijden maakt zonder vlees. Zo ook in Israël.
In de Israëlische keuken spelen groenten de hoofdrol. De keuken is simpel en puur. Groenten als aubergine, biet, venkel en koolrabi worden op het hoge vuur gelegd tot ze diep verkoold zijn. Smaakmakers als Za’tar, Silan, Soemak of Granaatappelmelasse brengen deze gerechten naar een hoger niveau.

Ook in de streetfood staan groenten centraal. Falafel, ‘Israel’s national snack’, wordt op elke straathoek verkocht. Maar ook gerechten als choemoes of sabich kun je overal krijgen.

Ben je als foodprof benieuwd? Plan dan een culinaire trip naar Tel Aviv. Deze stad telt meer dan 400 vegetarische en vegan restaurants. Tel Aviv de ‘Vegan Capital of the world’.

 

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement