Oranje Boven: in het glas en op het bord!

1 juni 2021

In het kader van het EK voetbal 2020 hebben we een inspiratiepagina voor je gemaakt. Je kunt namelijk meer doen dan alleen het terras en het restaurant versieren met oranje slingers. Serveer bijvoorbeeld oranje gerechten en dranken of trek gasten met een ‘Oranje Boven’ driegangenmenu op wedstrijddagen.

Eindelijk zijn we er weer bij

Heel voetbalminnend Nederland heeft er even op moeten wachten, maar we spelen eindelijk weer eens een eindtoernooi. Iedereen trekt een voetbaltenue aan en in elke straat kleurt het oranje. Het was echter lang wachten dit keer. Omdat het Nederlands elftal zich twee keer achter elkaar niet wist te plaatsen voor een eindtoernooi, werd het geduld van de fans erg op de proef gesteld. Maar nu is het eindelijk zover, na een overtuigende kwalificatiereeks mag Oranje deelnemen aan het Europees Kampioenschap. Omdat we nog altijd met een aantal coronamaatregelen hebben te maken, is een scherm op het terras helaas (nog) niet mogelijk. Maar hoe speel je hier toch handig op in? Ontdek oranje groenten en fruit, laat je inspireren en ontdek recepten.

Oranje groenten en fruit

De kleur van groenten en fruit is niet alleen aantrekkelijk voor het oog en bord, het zegt ook nog iets over de gezondheid van een product. Oranje groenten en fruit bevatten vooral veel bètacaroteen (bijvoorbeeld bij peen). Bètacaroteen stimuleert de aanmaak van melanine, de natuurlijke bescherming van de huid tegen uva en uvb straling. Erg handig met de oplopende temperaturen en zonuren. Verder bevatten ze veel vitaminen die goede invloed op onder andere ons natuurlijke afweersysteem hebben, bijvoorbeeld ons gezichtsvermogen.

Het aanbod oranje groenten en fruit is erg breed. Toch is niet alles jaarrond te verkrijgen. Daarom een overzicht van de huidig verkrijgbare oranje groenten en fruit en een aantal verwerkingsmogelijkheden om uit te pakken tijdens het EK voetbal:Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

  • Oranje paprika. Zowel rauw als bereid is de oranje paprika erg lekker. Vul ze, rooster ze of verwerk ze op een (oranje) plaatpizza. Ook voor het maken van een soep of spread is de oranje paprika uitermate geschikt.
  • Oranje pompoen. Pompoensoep winters? Nee hoor! Verwerk de oranje pompoen tot een soep in combinatie met bospeen. Ook geroosterd is de pompoen erg lekker als bijgerecht.
  • Flespompoen. Pompoen grillen is hip. De flespompoen leent zich hier uitermate goed voor. Vul de pompoen bijvoorbeeld met spinazie en geitenkaas. Of grill de pompoen en vul het naderhand met een couscousgerecht.
  • Hand- en perssinaasappels. Natuurlijk zijn sinaasappelen uitermate geschikt voor het maken van verse jus d’orange. Maar wist je dat geroosterde sinaasappels ook erg lekker zijn? Of gebruik het voor het maken van een soep of confituur.
  • Mandarijnen. Mandarijn komt goed tot zijn recht in een hartig gerecht. Wat dacht je bijvoorbeeld van tarte tatin? Maar ook uitermate geschikt in een frisse salade of voor het maken van confituur.
  • Oranje (cherry)tomaten. Tomaten combineren met veel producten en smaken. Maak van de oranje tomaten eens een gazpacho of oranje tomatensoep. Maar ook verwerkt op een plaatpizza of verwerkt tot een oranje tomatensaus past de tomaat goed bij het EK.
  • Abrikozen. Abrikozen worden vaak verwerkt in een gerecht met bladerdeeg. Een lekker hapje of hartig nagerecht. Maar ook erg lekker zijn abrikozen in een couscousgerecht of pompoenschotel.
  • Perziken. Perziken zijn erg lekker uit de hand, maar ook erg lekker in Pilav (rijstgerecht uit Midden-Oosten). In nagerechten of hartige gerechten wordt perzik ook vaak verwerkt. Of snijd het in blokjes en serveer het op een crostini.  
  • Cantaloupe meloen. Meloen is een heerlijk zomers product. Ideaal om in parten te snijden en te serveren naast een gerecht of op een borrelplank. Maar je kunt ook er gazpacho van maken of verwerk het in een smoothie. In een salade doet meloen het ook altijd goed.
  • Zoete aardappel. Vervang tijdens het EK de ‘gewone’ friet of aardappelen voor friet of partjes van zoete aardappel. Oranje, lekker en helemaal hip! Of vul een hele aardappel en serveer het als hasselback.
  • Bospeen. Een groente die je in zijn geheel kunt grillen. Erg lekker en zomers. Of verwerk bospeen in een soep of salade. Daarnaast kun je er smakelijke, gezonde dipsauzen mee maken.
  • Papaja. Papaja is een exoot die je lekker kunt grillen. Serveer het gegrild bij een nagerecht of serveer gevuld met groenten uit de oven. Niet grillen? Dan is het heerlijk bij een fruitsalade of verwerkt in een smoothie.
  • Physalis. Wordt ook wel de Kaapse kruisbes genoemd. Lekker uit de hand. Serveer het op een borrelplank of verwerk het in een salade. De smaak is te vergelijken met die van ananas.
  • Mango. De smaak van mango is zeer gewild en heerlijk zomers. Verwerk het in een salade of smoothie of serveer het in combinatie met een kipgerecht. Of wat dacht je van een overheerlijke tropische chutney?

Er zijn dus voldoende mogelijkheden om de gerechten zo oranje mogelijk te maken. Voor het gemak vervang je producten van een gerecht voor een oranje variant. Pak je helemaal uit? Kijk dan ook even naar één van de onderstaande recepten.

EK acties!

Waarom zouden de gasten bij jou komen tijdens het EK voetbal? Omdat jij het leukste EK menu hebt of omdat jij bij het bittergarnituur een oranje saus serveert. Wij hebben een aantal mogelijkheden voor je verzameld:

  1. Zet een Oranje EK menu op de kaart tijdens de wedstrijddagen.
  2. Tijdens het EK extra scherp geprijsde oranjegerechten als special.
  3. De Oranje borrelplank voor thuis.
  4. Voor iedere Oranje fan een oranjebitter als welkomstdrankje gedurende het EK.

Volgens ons is iedereen erg creatief en is er veel meer mogelijk. Succes!

Recepten

 

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement