Op de koffie bij SPAR City in Leeuwarden

10 januari 2018

Smeding levert de groenten en fruit aan alle SPAR supermarkten in Nederland. Zoals bijvoorbeeld aan de Spar City store aan het Waagplein in Leeuwarden. Sinds juni 2017 runt ondernemer Mathijs Faassen deze to-go winkel, en met succes! Wij gingen langs voor een kop koffie en een goed gesprek.

Wat houdt de SPAR City formule precies in?

Bij SPAR wordt er gesproken over ‘nu of later’. Simpel gezegd houdt dit in: koopt de klant een product om nu te consumeren, of is het voor een later moment? De SPAR Buurt winkels richten zich op ‘later’ en wij richten ons voornamelijk op het ‘nu’. Onze klanten doen vooral impulsaankopen. Ze halen even snel een broodje, smoothie of vers getapte yoghurt voor onderweg. Maar mensen kunnen hier ook hun avondeten halen. We hebben alles in huis voor een complete warme maaltijd. Ik denk dat de SPAR Buurt en SPAR City winkels elkaar versterken: we kunnen niet zonder elkaar.

Hoe verklaar je het succes van de SPAR City in Leeuwarden?

Allereerst hebben we hier aan het Waagplein, middenin het centrum, echt een A-locatie. Van begin af aan is er al aanloop in de winkel. Ook het concept werkt. Mensen beslissen tegenwoordig steeds later wanneer ze boodschappen gaan doen en ze gaan veel vaker naar de supermarkt. Daarom zijn de City winkels een perfect concept, want je kunt hier iedere dag alle basisproducten halen die je nodig hebt.

Welk AGF product verkoop je het állermeest?

De verkoop van bananen staat met afstand op de eerste plek. Het is niet alleen het meest verkochte AGF product; het is zelfs het meest verkochte product in de hele winkel. We verkopen de bananen per stuk, waardoor de klant er makkelijk eentje meeneemt voor onderweg. Ook aardbeien, Kanzi appels en broccoli zijn hardlopers. Voor de yoghurt gebruiken we vers zacht fruit als topping, dus daar verkopen we ook veel van.Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Wat is het drukste moment in de SPAR City?

Rond lunchtijd is er een duidelijke piek te zien, net als rond een uur of 5. Ook tussen 9 en 10 uur ‘s avonds trekt het enorm aan. Dan komen mensen nog even snel wat snacks en bier scoren, of brood voor de volgende ochtend. Dan verkoop ik dus niet zoveel bananen meer, haha. In de latere avonduren ben ik de enige supermarkt in het centrum die open is, vandaar dat mensen dan al snel hier komen om nog even wat in te slaan.

Hoe ervaar je de samenwerking met Smeding?

Allereerst wil ik zeggen dat Tjacco van den Barg echt een topper is, hij is mijn contactpersoon bij Smeding. Hij begrijpt de ondernemer en in mijn ogen ben je dan goud waard. Daar moet je binnen een organisatie als Smeding zuinig op zijn. Ik belde hem laatst in het weekend en zelfs dan neemt hij gewoon op. Ik kan altijd bij Smeding terecht, ook als ik vijf minuten te laat ben met het doorgeven van mijn bestelling. Bestellingen en leveringen zijn ook vrijwel altijd foutloos, en als er een foutje in zit dan is dat vaak mijn eigen schuld. Als ik mijn bestelling vergeet door te geven, word ik vaak ter herinnering even gebeld. Met die flexibiliteit heb je een stapje voor op de rest.

Wat in de SPAR City maakt je het meest trots?

Dat zijn dan toch wel mijn versafdelingen: de bakkerij en de AGF. Dit zijn ook de belangrijkste delen van de winkel. Verder ben ik het trots op mijn personeel. We zijn nog maar vijf maanden geopend en we hebben nu al een zelfregulerend personeelsbestand. Van maandag tot en met zaterdag staan we voor onze klanten klaar van half 8 ’s ochtends tot 10 uur in de avond. En op zondag van 12 uur tot 6 uur.

Wat zet je zelf het liefst op tafel?

Zelf ben ik fan van de Hollandse pot: aardappelen, groenten en vlees. Of een lekker bord hutspot of boerenkool! Mijn vriendin houdt van Chinees eten, dus af en toe eten we ook wel zoiets.

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement