Op bezoek bij boerenkoolteler Martin Bolhuis

4 januari 2017

Martin Bolhuis is gepassioneerd boerenkoolteler in het Noord-Hollandse Wieringerwerf. Hij is één van de boerenkooltelers voor Smeding Groenten en Fruit. Smeding ging op bezoek bij Martin en vroeg hem alles over deze populaire koolsoort.

Waarom boerenkool?

“Mijn opa is ooit begonnen met vee en akkerbouw. In 1988 zijn we met groenten gestart. Ik was toen 12 en mijn broer 14. We werden betrokken in de keus: doorgaan met de koeien of gaan we voor iets anders? Mijn vader was helemaal klaar met de koeien en mijn broer en ik wilden ook wel wat anders.”

“Toen zijn we begonnen met 2 hectare zuurkool voor Kramer. We bouwden snel een naam op: als we iets zeggen, dan doen we dat. En dat maakt ons waardevol voor snijderijen. Zo zijn we heel snel gegroeid.”

“Op een gegeven moment hadden we 250 hectare met koolsoorten, waarvan 120 hectare boerenkool. In 2002 is mijn broer overleden. Dat heeft de nodige gevolgen gehad en toen zijn we terug gegaan naar 80 hectare.”

Hoe wordt boerenkool geteeld?

“Het begint met het bestellen van plantjes in december. Die planten we begin juni met een volautomatische Ferrari die op GPS rijdt.”Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

“Daarna is het een kwestie van bijhouden, onkruid bestrijden en zorgen dat er niet teveel rupsen, luizen en andere beestjes in zitten. Ik controleer alle gewassen 2 keer per week. Zie ik 4 luizen lopen, dan raak ik niet direct in paniek. Want er loopt misschien ook een lieveheersbeestje die de luizen opeet. Ik wil met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen een zo mooi mogelijk gewas telen.”

“We starten begin september met oogsten en proberen dan binnen 6 á 7 weken klaar te zijn. Het oogsten doen we met de hand. Boerenkool kan wel 1 meter 50 hoog worden, maar je oogst geen kilo meer. De onderste bladeren worden namelijk geel. Dus ik kies ervoor om vroeg te oogsten.”

boerenkool-oogsten

“Zodra het weer omslaat, stijgt de vraag naar boerenkool. Dan zitten iedereen al maanden aan de sla en hebben mensen wel zin in iets anders.”

Is boerenkool echt lekkerder als de vorst erover heen gaat?

“Nee, dat is een fabel. De rassen zijn tegenwoordig anders. Als je de boerenkool nu ziet, is die mooi gekroest en ziet er al fijn uit. Als je de rassen van 25 jaar terug neemt, zien de bladeren er heel plat uit en is de celstructuur veel groter. Die cellen vriezen kapot en daar wordt ie zoeter van. Dat is met de rassen van nu niet meer aan de orde.”

Deze kool met krulletjes is niet aan te slepen in Amerika en Engeland. En dan niet in een stamppot, maar in smoothies, chips, chocolade en cocktails. Hoe zet jij boerenkool op tafel?

“Ik ken het vooral van de stamppot. Zo eet ik boerenkool ook het liefst. Laatst heb ik het in een smoothie gehad, maar dat is niet mijn favoriet.”

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement