Onze culinair adviseur Carlo over avocado’s

17 januari 2018

Carlo van Essen is filiaalleider van ons AGF filiaal bij Sligro in Breda én 1 van onze culinair adviseurs. Elke maand vertelt hij iets over één van onze groenten en fruit waar hij zoveel passie voor heeft. Vandaag heeft hij verrassende tips over de avocado voor ons.

De goede eigenschappen van een avocado

Een avocado bestaat voor ongeveer 20% uit vet. Het is één van de vetste fruitsoorten die er bestaat. Maar schrik niet want de vetten in avocado´s kunnen absoluut geen kwaad. Het zijn onverzadigde vetten ofwel goede vetten.’

‘Avocado’s hebben veel gezonde eigenschappen. Ze bevatten vitamine E en B6 en de mineralen kalium en koper. Ook zijn ze vezelrijk dus ideaal voor je spijsvertering en voor het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel. Er zit ook nog eens 4 gram eiwit in avocado’s. Dit is meer proteïne dan in andere vruchten. En nu komt het: er zitten heel weinig suikers in een avocado. Ongeveer 3 gram per avocado. Geweldig toch?’

Populariteit van de avocado

‘Ik denk dat de avocado zijn populariteit te danken heeft aan de veranderende opvattingen over gezond voedsel. Vroeger lag de focus in voedingsvoorlichting op het vermijden van slechte vetten. Dat is gewijzigd in het eten van goede vetten. Vegetariërs en veganisten gebruiken de avocado ook vaak als vervanger van. Veganisten moeten wel opletten voor de voedingsstoffen die zij tekort komen zoals vitamine B12. Dat zit dan weer niet in de avocado.’

Wie is Carlo?

Carlo van Essen is sinds 2015 filiaalleider AGF bij Sligro Breda. Van jongs af aan wilde hij altijd al koken. Als kleine jongen hielp hij altijd al zijn moeder in de keuken. Hij is 25 jaar kok geweest in diverse (sterren)restaurants. Hij heeft ook een eigen lunchroom en kookstudio gehad in Roosendaal. Op het gebied van gezonde voeding en een gezonde leefstijl is Carlo ook erg actief. Hij heeft studies voor gewichtsconsulent, sportvoeding en supplementen gedaan. Hij is zelf een fanatiek hardloper. De hardloopschoenen gaan altijd mee in de koffer op vakantie!Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Eigen favorieten

‘Zelf ben ik wel fan van geprakte avocado op getoast zuurdesembrood met een gepocheerd of zacht gekookt eitje. Wat peper en grof zeezout er op. Heerlijk! En ik maak ook graag avocado pastasaus. Ik hoor jullie denken, hoe dan? Hierbij het recept voor 2 personen.’

Ingrediënten
1 avocado
200 gram spinazie
Scheutje olijfolie
1 bak Frsh Matters groentepasta courgette
1 bakje cherry tomaatjes
150 gram gerookte kipfilet
Geroosterde pijnboompitjes
Parmezaanse kaas
Paar blaadjes basilicum

Bereidingswijze
Snij de avocado doormidden, schil deze en verwijder de pit. Doe de avocado samen met de spinazie in de keukenmachine. Zet hem aan en voeg beetje voor beetje de olijfolie toe tot er een romig geheel ontstaat. Snij de tomaatjes doormidden en de gerookte kip in blokjes. Verwarm in een pan de avocadosaus met de tomaatjes en kip. Roer op het laatst de courgette pasta erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de pasta over twee borden. Bestrooi met de kaas, pijnboompitjes en garneer met blaadjes basilicum.

Wat te doen met avocado’s die te rijp zijn?

‘Het gebeurt wel eens dat de avocado’s die je nog hebt liggen, te rijp zijn. Ik heb een leuke tip zodat je nooit meer een avocado weg hoeft te gooien! Maak er ijs van!’

Wat heb je nodig: 2 rijpe avocado’s / 1 limoen / 2 dl amandelmelk / 100 gram honing

  • Pel de avocado’s, verwijder de  pit, besprenkel ze met limoensap en vries ze in.
  • Verwarm de melk iets zodat de honig er gemakkelijk in oplost.
  • Laat de melk met honing vervolgens goed afkoelen en koud worden.
  • Doe de avocado’s in de foodprocessor en draai dit samen met de melk tot een smeuïge massa.
  • Schep het gezonde softijs in koude schaaltje en serveer direct.
Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement