Nazomer: een overheerlijk seizoen!

24 augustus 2021

Ondanks dat we nog geen échte zomer hebben gehad, zijn de nazomer en herfst in aantocht. Een mooi moment om alvast even vooruit te kijken naar welke producten de komende periode in het seizoen zijn. Zowel van Hollandse bodem als van andere Europese grondgebieden komen er prachtige producten aan. Wat dacht je van het hardfruit en de pompoenen? Of het citrusfruit van Spaanse bodem? Ontdek wat je kunt verwachten en welke producten je de komende periode niet omheen kunt!

Van Hollandse bodem!

De komende periode komen er weer overheerlijke producten van Hollandse bodem in het assortiment. Zowel uit de volle grond als de lekkerste vruchten van planten en bomen. We lichten een aantal toppers uit!

 • Kiwibes. Kiwibessen hebben een gladde, haarloze en eetbare schil. Als je hem doormidden snijdt, ziet hij eruit als een kiwi. De smaak is zoet en aromatisch. Ze hebben het formaat van een druif.
 • Hardfruit >. Van gangbaar tot bijzonder en van zoet tot zuur. Typisch fruit waaraan je denkt bij de nazomer en herfst.
 • Vruchtgroenten >. De vruchtgroenten blijven populair tijdens de nazomer. Ideaal om te grillen bij een nazomerse barbecue, maar ook vaak verwerkt in de lekkerste gerechten. In bijna ieder gerecht komt vruchtgroente goed tot zijn recht. Onder vruchtgroenten verstaan we tomaten, paprika, courgette, komkommer en aubergine.
 • Pompoen >. Als je aan de nazomer en herfst denkt, dan denk je waarschijnlijk aan pompoenen. Ze zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. En de pompoen is op verschillende manieren toe te passen.
 • (zoete) Aardappel. Overheerlijke knollen uit de volle grond. Of ze nu kruimig, bloemig of vastkokend zijn, voor iedere bereiding is er een geschikte aardappel. Ook de zoete aardappel maakt hier onderdeel van uit.
 • Spruitjes. Een heerlijke groente die vanaf de herfst écht populair is. Fris groen van kleur, maar tegenwoordig ook in het paars te verkrijgen. Met een stevige bite en een mild bittere smaak is het een populaire groente.
 • Pruimen >. Een overheerlijke steenfruit die tijdens de nazomer erg populair is. Zowel uit het vuistje als warm bereid in een gerecht wordt het vaak gegeten.
 • Aardpeer. Aardpeer is een veelzijdige, maar nog altijd, vergeten groente. De smaak van aardpeer is enigszins zoet: hij is heel goed met aardappels, worteltjes en noten te combineren.
 • Schorseneren. Nog zo’n groente die onder de noemer ‘vergeten groente’ valt. Geschild lijkt de wortel qua uiterlijk en smaak wel iets op de asperge: de smaak is nootachtig, kruidig en ietwat zoet.
 • Bieten. Bieten zijn er in verschillende variaties: rode biet, wit, chioggia biet, gele biet, oerbiet en mini bietjes. Al jaren zijn deze knollen populaire groenten met vele mogelijkheden.
 • Peen/pastinaak. Bospeen, winterpeen, pastinaak en mini peen. Voor iedere bereiding een geschikte soort. Tegenwoordig zeer kleurrijk en bijna op iedere menukaart terug te zien!
 • Paddenstoelen >. Tijdens de nazomer komen de eerste paddenstoelen weer in het assortiment, maar tijdens de herfst kun je er helemaal niet meer omheen. Voor iedere bereiding en keuken een geschikte soort.
 • Andijvie. Een perfecte combinatie voor de nieuwe oogst aardappelen. Wat dacht je van een nazomerse stamppot andijvie? Heerlijk om alvast weer even in het stamppotseizoen te komen.
 • Koolsoorten >. Kool is de laatste jaren flink in populariteit gestegen. Je kunt er dan ook alle kanten mee op en het past bijna binnen alle diëten.
 • Mais. Heerlijke maïskolven die maar kort in het seizoen zijn. Heerlijk om in zijn geheel te grillen op de barbecue of verwerk de korrels in een salade.

In het seizoen van buiten Nederland

Met zoveel mooie producten is Nederland bijna zelfvoorzienend. Toch zijn er een aantal producten die van buiten Nederland moeten komen. Zodra deze in het seizoen zijn, is ook dit een duurzame keuze! Ontdek snel de toppers voor de komende periode.

 • Druiven. Veel druiven komen uit Spanje en Italië. In deze regio’s is het klimaat ideaal voor druiventeelt. Druiven zijn heerlijk zoet en sappig. Perfect in een salade of als gezond tussendoortje!
 • Citrusfruit. Citrusfruit is jaarrond verkrijgbaar, maar slechts een aantal maanden per jaar komt het uit Spanje. Voor velen is de smaak van het Spaanse citrusfruit niet te evenaren, dus is de aftrap van dit seizoen een moment om even bij stil te staan. Eind september begint het Spaanse citrusseizoen met mandarijn. In oktober en november volgen de citroenen, grapefruits en sinaasappels.
Smeding-sinaasappel-Bollo
Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement