Kerst met een Oosters tintje

11 december 2018

Kerst staat voor de deur. En hoe mooi is het dan om je ervaringen met je gasten te delen? Vul de tafel met gerechten en dranken waar je gasten samen van genieten. Een feest voor het oog, maar vooral ontzettend sfeervol. Wel eens van een shabushabu fondue gehoord? Geef deze kerst een Oosters tintje met shabushabu fondue. Een Japans gerecht waar je gasten echt samen van kunnen genieten.

Zo werkt het

Laat je gasten verschillende groenten en wat noedels 2 minuten in de bouillon pocheren. Voeg eventueel kort vlees toe. Hoe het verder werkt? Opscheppen in een kommetje (één per gast), eventueel dippen in de dipsaus en eten met stokjes. De laatste ronde kun je de – inmiddels – zeer krachtige bouillon met inhoud in de kommetjes schenken. Een heerlijke soep als afsluiter! Aan tafel!

Ingrediënten

  • 2 l krachtige runderbouillon
  • 1 paksoi
  • 400 g dungesneden wagyuvlees
  • ½ rettich
  • 200 g oesterzwammen of shiitake
  • 2 stengels bosui
  • 200 g sobanoedels
  • 200 g taugé
  • vissaus (nam pla)
  • ½ limoen
  • sesamolie

Voor de dipsaus

  • 8 flinke el goede sojasaus
  • sap en rasp van ½ limoen
  • enkele druppels srirachasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl geroosterd sesamzaad
  • 4 takjes fijngesneden koriander

Bereidingswijze

  • Breng de runderbouillon tegen het kookpunt en breng deze krachtig op smaak met sap en rasp van limoen, vissaus en sesamolie. Laat even rustig trekken.
  • Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en spoel koud.
  • Snijd de paddenstoelen in grove stukken.
  • Snijd de bosui in fijne ringen.
  • Was de paksoi en snijd in grove stukken.
  • Schil de rettich en snijd in dunne plakken.
  • Meng voor de dipsaus de aangegeven ingrediënten.
  • Dresseer de dunne plakjes vlees op een schaal en doe de verschillende groenten en noedels in kommetjes. Schep de dipsaus in tipjes.
  • Schenk de bouillon in een fonduepan, plaats op tafel en zorg dat de bouillon rond het kookpunt is. Garneer met wat bosui en eventueel fijngesneden koriander. Serveer er alle garnituren bij.
  • Geef iedere gast een eigen kommetje en laat hen aan tafel de verschillende groenten en wat noedels in de bouillon doen.
  • Laat 2 minuutjes pocheren en pocheer dan ook kort het vlees in de bouillon. Laat de gasten dit in hun kommetjes scheppen en eet het nu met stokjes op, waarbij alles eerst in de dipsaus kan worden gedoopt.
  • Als de laatste groente en het vlees is gepocheerd, wordt dit in de kom gedaan met de, inmiddels zeer krachtige, bouillon en wordt het geheel als een soep opgegeten.

Tip

Shabushabu is ook geheel vegetarisch te presenteren of maak er een visvariant van met plakjes tonijn, garnalen en witvis.

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement