Kersenseizoen 2021 eindelijk van start

7 juli 2021

Het Hollandse kersenseizoen kwam dit jaar wat laat op gang, maar ze zijn er nu weer volop! Gemiddeld gezien is het seizoen 3 weken later gestart. Dit is ten opzichte van voorgaande jaren. Nog niet alle rassen zijn klaar voor de pluk, maar dat laat niet lang meer op zich wachten.

Hollandse kersen

De lekkerste kersen komen uit Nederland. De verkoop gaat door tot september maar de meeste kersen zijn er normaal gesproken in juni en juli. Er zijn echter niet alleen Hollandse kersen, ook kersen uit landen als Turkije en Griekenland zijn volop verkrijgbaar. Dit is vooral aan het begin van de zomer. Kersen worden meestal uit het vuistje gegeten en zijn ook gezond. Ze bevatten veel koolhydraten, calcium en vitamine C.

Koud en nat voorjaar

Het voorjaar van 2021 was koud en nat. Dat heeft ertoe geleid dat de teelt van de kersen is vertraagd. De bloeitijd was volgens de telers slecht, waardoor de je de bloesem en de vrucht moest beschermen tegen insecten en bepaalde weersomstandigheden om schimmels tegen te gaan. Gelukkig is dit gelukt en kunnen we vanaf nu genieten van overheerlijke kersen!Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Smaakt heerlijk bij

IJs, slagroom, warme wafels of als vulling in of op pannenkoeken, taarten en vlaaien. Natuurlijk leent de kers zich ook goed voor gerechten met kip of lam, zoals lamsrack op een bedje met mosterd, groente en honingsaus. Maar ook aardappelpuree met kersen, gehakt en paksoi met kersenthee is heerlijk! Een zomers drankje is een scroppino van kersen en prosecco!

Kersen bewaren

Kersen zijn het best gekoeld te bewaren: zo voorkom je dat ze narijpen en blijven ze lekker knapperig. Direct uit de koelkast komt de smaak van de kersen niet goed tot zijn recht. Voordat je ze serveert, kunt je ze bijvoorbeeld even in een bak met lauw water leggen. Zo komen de kersen op temperatuur en zijn ze meteen weer heerlijk fris.

Weetjes

Kersen behoren, net als pruimen, tot de steenvruchten omdat het vruchtvlees een steenachtige pit bevat. Er zijn zoete en zure kersen. Zure kersen worden ook wel ‘krieken’ genoemd. In kersen zitten veel vitaminen en mineralen.

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement