Is het groente of toch fruit?

12 augustus 2021

Weet jij wat je eet? Eet je groente of fruit? En waarom is iets groente of fruit? We hebben een leuke blog geschreven over wat groente en fruit nu precies is. Maar we hebben ook een aantal uitzonderingen ontdekt die we uitlichten. Lees snel meer!

Er zijn voldoende producten waarvan we het zeker weten: dat is groente en dat is fruit. Wat dacht je van een heerlijke sappige appel of een populaire bloemkool. Maar er zijn ook twijfelgevallen: producten die worden gegeten als groente, maar volgens de teeltwijze onder het fruit vallen. Of een gewas die als groente wordt geteeld, maar voornamelijk wordt gegeten als fruit.

Wat is groente?

Voor de definitie van groente maken we onderscheid tussen twee varianten: een botanische en een culinaire definitie. Botanisch gezien is de wijze waarop een product groeit. Culinair is de wijze waarop een product wordt verwerkt in de keuken. Hieruit stellen wij de volgende twee definities:

 • Botanisch: groenten zijn de eetbare delen van een plant (naast de vrucht).
 • Culinair: groenten zijn rauw of bereidde gewassen in voor- en hoofdgerechten.

Groenten komen over het algemeen van éénjarige planten. Vaak in het voorjaar gezaaid en einde zomer/begin herfst geoogst. Ook aardappel valt officieus onder de groenten, al heeft Nederland er zijn eigen categorie van gemaakt.

Wat is fruit?

Bij het vaststellen van de definitie van fruit maken we ook gebruik van de botanische en culinaire wijzen. Botanisch is de wijze waarop het product groeit, culinair is de wijze waarop een product wordt verwerkt. Wij stellen daaruit de volgende twee definities:

 • Botanisch: fruit is een eetbare vrucht van een plant.
 • Culinair: fruit is onbewerkt lekker uit de hand als snack of verwerkt in een zoet nagerecht.

Fruit komt over het algemeen van meerjarige planten. Bijvoorbeeld een boom die al jaren fruit oplevert. Daarnaast is fruit over het algemeen zoet en wordt het vaak rauw gegeten. Het worden ook wel suikerhoudende vruchten genoemd.


Ontdek de uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen binnen de groenten en fruit. Gewassen die worden verwerkt in een nagerecht, maar volgens de teeltwijze bijvoorbeeld groente zijn. Of gewassen die in een hoofdgerecht worden verwerkt, maar volgens de teeltwijze fruit zijn. Benieuwd naar welke groente en fruitsoorten het zijn? Lees dan snel verder!

 • Rabarber. Culinair gezien wordt rabarber vaak verwerkt als een fruitsoort. Bijvoorbeeld in een compote of taart. Botanisch gezien is het toch écht een groente. Rabarber groeit namelijk in de volle grond.

 • Aubergine. Culinair gezien wordt aubergine als groente gegeten. Bijvoorbeeld verwerkt in een schotel of gegrild op de BBQ. Botanisch gezien is aubergine fruit. Het is namelijk een vrucht van de aubergineplant.

 • Tomaat. Culinair gezien vallen tomaten voor velen onder de noemer groente. Omdat tomaten ook wel als snack worden gegeten zijn er ook mensen die culinair een tomaat fruit vinden. Daarnaast is tomaat ook een suikerhoudend gewas. Desalniettemin behoren tomaten botanisch gezien tot het fruit. Tomaat is namelijk een vrucht van de tomaatplant.

 • Pompoen. Nog een twijfelaar zijn de pompoenen. Culinair gezien worden pompoenen zowel als groente als fruit verwerkt. Bijvoorbeeld een pompoen soep (groente) of pumpkin pie (fruit). Botanisch gezien is er maar één ding mogelijk: het is fruit. Het is namelijk een vrucht van de pompoenplant.

 • Avocado. Een zeer populair product die we culinair gezien eten als groente. Er zijn namelijk weinig die avocado zo uit het vuistje eten. Botanisch gezien is het echter een vrucht en valt avocado onder het fruit. Het is namelijk een vrucht van de avocadoboom.

 • Paprika. Nog zo’n twijfelaar is paprika. Zowel als snack als verwerkt in veel gerechten wordt paprika gegeten. Culinair gezien kan het dus alle kanten op, maar botanisch gezien is het zeker fruit. Het is namelijk een vrucht van de paprikaplant.

 • Komkommer. Ook een gewas die we zowel rauw uit het vuistje als verwerkt in diverse gerechten eten. Culinair gezien kan het dus beide kanten op, maar botanisch is het toch echt fruit. Het is net als vele andere gewassen een vrucht van de komkommerplant.

 • Erwtjes. Onder de erwtjes verstaan wij voor het gemak tuinbonen en doperwten. De peul zelf is een échte groente en ook de erwten zijn culinair gezien groente, maar wist je dat de erwtjes botanisch gezien fruit zijn? Deze zaadjes in de peul worden vruchten en dus fruit genoemd.

Groente noch fruit

Er zijn ook producten die niet tot de groente- noch fruitsoorten behoren. We lichten er één populair gewas uit.

 • Maïs. Een hele bijzondere uitzondering is maïs. Een zeer gewild gewas die we culinair gezien graag eten als groente. Botanisch gezien is mais een graansoort. Groente noch fruit dus.
Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement