Smeding veggie plank luxe plank

Hollandse groenten

9 juli 2018
Hollandse groenten

Bloemkool, sperziebonen, en bospeen. Typisch Hollands…toch?

Niet dus. Zoals zoveel dingen die we in Nederland hebben geadopteerd vinden ze hun oorsprong vaak ver buiten onze grenzen. Denk aan de typisch Nederlandse tulpen bijvoorbeeld, die komen oorspronkelijk uit Turkije. Zo ook ”onze” groenten. Laten we eens kijken waar de typisch Hollandse groenten eigenlijk vandaan komen. En hoe je er lekker zomerse gerechten mee kunt maken.

Bloemkool

Iedereen kent hem wel, de bloemkool. Een smakelijke, licht verteerbare koolsoort met veel variatiemogelijkheden. Maar de eerste documentatie die te vinden is over de bloemkool komt uit Spanje. Sevilla om precies te zijn, 12e eeuw. Intussen hebben we de bloemkool als Hollandse groente totaal omarmd. Zo is er natuurlijk de oer-Hollandse bereiding met gekookte aardappelen en een gehaktbal, maar er zijn nog veel meer manieren om te genieten van de bloemkool. Denk aan wokken, in salades of rauw met een sausje. Kijk ook eens naar onze bloemkool van de BBQ!

Bospeen

Wortelen staan al sinds jaar en dag in de top 10 van meest geconsumeerde groenten van Nederland. De bospeen is lang, slank met dat frisgroene loof er nog aan. En oranje, meer Nederlands wordt het niet. Toch zijn wortelen in de 17e eeuw door de V.O.C. meegenomen naar Nederland. De bospeen is lichtzoet van smaak, rijk aan voedingsvezels en vitaminen en veelzijdig in gebruik. Hoe je er een zomers gerecht van maakt? Kijk eens naar de veggie borrelplank. Gezond en kleurrijk voor op het terras!Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Romanesco

Romanesco, eigenlijk verklapt de naam het al wel natuurlijk. Romanesco betekent letterlijk: “van Rome”, hij komt uit Italie dus. De romanesco is een mooie en decoratieve variant op de witte en groene bloemkool. Kookt snel gaar en de smaak is iets milder en zoeter dan die van de gewone bloemkool. Voor een fris zomers gerecht met een Hollands tintje, hebben we een recept voor vegetarische vinken.

Sperziebonen

De sperzieboon zou je ook kunnen kennen als de prinsessenboon. De bekendste variant is groen, maar er zijn ook gele sperziebonen. Deze peulvrucht vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika. De naam is afgeleid van aspergieboontjes. Omdat ze net als asperges volgens oud hollands recept werden geserveerd met gesmolten boter en nootmuskaat. De sperzieboon is in de lente, zomer en herfst goed te verkrijgen. Een zomers flatbread recept met sperziebonen vind je hier.

Zijn al deze groenten dan nog wel “Hollands”? Het is natuurlijk wel typisch Hollands om handel te zien in dingen die van ver komen. En ondertussen worden ze ook al zo lang in Nederland geteeld dat ze bij Nederland horen, net als de tulp.

 

Alle groenten hierboven beschreven kun je hier bestellen.

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement