Heilige boontjes

6 april 2021

Bonen hebben veel voordelen. Ze zijn makkelijk te bereiden, goedkoop, voedzaam, lekker én goed voor het milieu. Bonen zijn typisch Nederlands en erg populair. Vooral tijdens de lente en zomer. Zet ze daarom op de menukaart en verras je gast met de meest bijzondere creaties.

Verschillende soorten

Er zijn veel verschillende soorten bonen. De meeste behoren tot de peulvruchten en worden vaak gedroogd of uit blik/pot aangeboden. Maar er zijn ook bonen vers te verkrijgen. Zowel gedopte als ongedopte bonen. Hierbij een overzicht van een aantal boonsoorten:

Snijbonen

Een platte, lange peul. Een stuggere boon dan de welkbekende sperziebonen of haricot verts. Snijbonen worden over het algemeen gesneden verwerkt in gerechten. Bijvoorbeeld in ovenschotels, wokgerechten en pastagerechten, maar ook lekker in een lentestamppot. Snijbonen hebben een typische bonensmaak. Gesneden komt er een herkenbare aroma vrij, vandaar de naam snijboon.

Sugar snaps

Letterlijk vertaald suikererwten. De naam heeft deze peul te danken aan zijn zoete smaak. De peul is in zijn geheel erg lekker verwerkt in een salade of roerbakgerecht. Vaak terug te vinden in de Aziatische keukens, maar ook geserveerd als bijgerecht of in een pastagerecht zijn sugar snaps erg populair.

Peulen

Er zijn diverse soorten peulvruchten, waaronder de peulen. Klinkt als een simpele groente, maar niets is minder waar. Peulen zijn nauw verwant aan doperwten. Deze vroeg geoogste erwten zijn zoet van smaak en in zijn geheel te eten. Roergebakken of gewokt erg lekker, maar ook in combinatie met aardappel- of pastagerechten.

DoperwtenSchrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Verse doperwten zijn erg lekker, maar niet overal te verkrijgen. Daarnaast is het seizoen en de beschikbaarheid erg kort. Deze heerlijke frisgroene erwten zijn erg gezond en hebben een lichtzoete smaak. Erg lekker om er een hummus of spread mee te maken, maar ook heerlijk in een stamppot of verwerkt tot soep.

Sperziebonen

De meest gegeten en bekendste boon in Nederland is de sperzieboon. De mogelijkheden van sperziebonen zijn oneindig. Gekookt en geserveerd in combinatie met aardappelen, maar ook erg lekker verwerkt in wokgerechten, salades of ovenschotels. De lichtzoete smaak is, naast de knapperige structuur, erg gewild.

Haricot verts

Haricot verts lijken erg op sperziebonen. Het zijn dan ook broers. Haricot verts wordt gezien als de chique variant van de sperzieboon. Langer, dunner en allen gelijk wat betreft de lengte. Daarnaast heeft de haricot vert een zachtere structuur. Vaak als bijgerecht geserveerd in combinatie met spek of verwerkt in  pasta- en wokgerechten.

Edamamebonen

Beter bekend als sojaboontjes. Voornamelijk gebruikt in de Aziatische keukens, denk aan bijgerechten voor sushi of als topping van een poké bowl. De bonen hebben een boterachtige smaak met nootachtige tinten.

Tuinbonen

Tuinbonen zijn de gedopte bonen van een peul en hebben een zachte, volle smaak. Vaak worden ze verwerkt in salades en rauwkosten, maar ook lekker verwerkt in pasta of een stamppot. Een heerlijke zomergroente die erg gezond en erg lekker is. 

Extra uitgelicht: tuinbonen

Een echte zomergroente: de tuinboon! Het is een zaad van een vrij grote viltachtige peul en elke peul heeft twee tot vijf zaden. Ze hebben een bittere smaak en worden vaak gekookt of gestoomd gegeten. Jonge, grote zaden zijn het lekkerst! De suiker is dan nog niet omgezet in zetmeel. Vandaar hun volle en zachte smaak.

  • Goed om te weten: de losse tuinbonen uit Spanje zijn nu bij ons in het assortiment! In juni en juli zijn er vaak volop Hollandse tuinbonen. Deze seizoensgroente is maar kort verkrijgbaar.
  • Geen keukenafval met de tuinboon? Gebruik de doppen! Maak er sap van en laat het sap fermenteren. Na een jaar laten rijpen in een weckfles, heb je prachtige azijn. Handig toch?

Boterbonen

De boterbonen zijn gelig van kleur. Ze hebben een zoete smaak en zitten vol met mineralen en zijn erg voedzaam. Dé perfecte variatie op de groene boonsoorten. Lekker als warme bijgroente, in een salade, om te bakken in knoflook en ui of in een roerbakmix!

Inspiratie

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement