Foodtrend: plant based

3 maart 2020

Plant based is hip, daar kunnen we niet meer omheen. Plant based betekent niets minder dan plantaardig. Er wordt bij een plant based menu dus uitsluitend gebruik gemaakt van plantaardige producten. Het is erg gezond, goed voor het milieu en hoeft zeker niet moeilijk te zijn. Lees snel meer over de voordelen en laat je inspireren!

Wat is plant based?

Letterlijk vertaald is het plantaardig: voedsel dat afkomstig is van planten. Denk hierbij aan groenten, fruit, aardappelen, granen, peulvruchten en bonen. Termen als veganistisch en vegetarisch zijn vergelijkbaar, maar niet hetzelfde. Bij plant based staan plantaardige producten centraal, maar zijn dierlijke producten niet uitgesloten. Echter betreft dit wel kleine hoeveelheden.

Voordelen plant based

Er zijn verscheidene voordelen te benoemen wat betreft plant based. Gezondheid is één van de voornaamste redenen om plant based te gaan eten. Zo helpt het bij het afvallen, diabetes patiënten, mensen met hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en nog veel meer. Naast gezondheid is milieu een reden om plant based te gaan eten. Voor de producten van plantaardig voedsel is relatief weinig water nodig en komen er relatief weinig broeikasgassen vrij.

Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Wanneer is iets plant based

Zodra iemand pretendeert plant based te zijn, dienen plantaardige producten centraal te stellen op de menukaart of in een recept. Leg de focus op groenten en fruit en ga vanuit daar verder. Door de seizoenen hierbij leidend te houden, wordt het nóg gemakkelijker en eenvoudiger om plant based gerechten te serveren. Omdat het oog ook graag mee-eet, is het gebruik van verschillende (gekleurde) groenten en fruit ons advies.  

Topsporters leven ook plant based

Een plant based ‘dieet’ hoeft niet moeilijk te zijn. Ook prestaties hoeven hier niet onder te leiden. Zodra er op de juiste manier wordt omgegaan met de voedingswaarden, kunnen ook topsporters op hun eigen niveau presteren. In de documentaire The Game Changers laten topsporters zien hoe ze hiermee omgaan.

Inspiratie plant based

Laat je inspireren door een aantal recepten die gebaseerd zijn op een plant based levensstijl.

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement