Festifood

Versoepelingen gaan door: ontbijten & dineren kan weer!

18 mei 2021

YES! De aangekondigde versoepelingen voor 19 mei gaan definitief door. Dat betekent dat op de buitenterrassen tussen 06.00 tot 20.00 uur gasten mogen worden bediend. Wat zijn je kansen en welke producten zijn volop in het seizoen? Ontdek ze snel!

Het afgelopen jaar hebben we onder bijzondere omstandigheden moeten leven. Ook de creativiteit van horecaondernemer en chef werd flink op de proef gesteld. Met succes! Een flink aantal is begonnen met to go en het bezorgen van maaltijden. Maar veranderingen zijn aanstaande. Lunchen en borrelen behoorden al tot de mogelijkheden, ontbijten en dineren op het terras worden hieraan toegevoegd! Om je op weg te helpen hebben we een overzicht gemaakt van een aantal seizoensproducten, trends en recepten. Zo ben je goed voorbereid voor de gedeeltelijke tweede stap in de ‘heropening’!

Pak uit met deze trends!

De horeca staat voor een flinke uitdaging: terugknokken in het straatbeeld en de verliezen van afgelopen periode zo snel mogelijk wegpoetsen. Maar met welke trends speel je gemakkelijk in op de behoefte van de gast? We hebben een aantal gemakkelijk te implementeren trends voor je verzameld:

  • Oorsprong: waar komt het voedsel vandaan. Het liefst koopt en eet men lokaal. Voor de horeca de uitdaging om zoveel mogelijk uit het seizoen te koken. Volg de seizoenen en serveer met gemak een duurzame en (meer) lokale maaltijd.
  • Plant Based. Meer groente en minder vlees.
  • Alcoholvrij. Cocktails, maar dan zonder alcohol. Mocktails dus! Om een mocktail nóg aantrekkelijker te maken voor het oog, voeg je er simpelweg vers fruit aan toe.
  • Gezond. Wat zit er in mijn voedsel? Groenten en fruit zijn erg gezond en zitten boordevol nuttige voedingswaarden. Ook bij het ontbijt!
  • Comfort food. Bij deze gedachte denken we al snel aan een vette hap, maar maak comfort food bijzonder en gezond met groenten en fruit. Bijvoorbeeld een pizza met bloemkoolbodem of een knolselderij burger i.p.v. de traditionele hamburger.
  • Loaded fries. Friet of patat? We vinden het in ieder geval bijna allemaal lekker. Vooral als het vers is. Een frietje of patatje bijzonder maken? Geef het een topping. Bijvoorbeeld ‘Mexican style loaded fries’. Tip: gebruik dezelfde topping als de bij nachos.
  • Combineren met koffie. De smaak van koffie combineert onder andere met: avocado, sinaasappel, banaan, braam en kers. Serveer koffie bij een gerecht of verwerk de smaak van koffie in het (na-)gerecht.

Wat is er in het seizoen?

Het is halverwege mei en dat betekent dat we volop in het voorjaarseizoen zitten. Daarnaast duurt het niet lang meer tot de zomer begint. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van een aantal belangrijke producten uit het seizoen. Ontdek er een aantal en zet ze op de kaart.

Asperges

  • Sous-Vide
  • Wit AA & Superiour Queen
  • Groen
  • Tips

Toppers van het seizoen

  • Rabarber
  • Doperwten
  • Tuinbonen

Vruchtgroenten

  • Tomaten
  • Paprika
  • Courgette
  • Komkommer

Zachtfruit

  • Aardbei
  • Framboos
  • Braam

Zilte groentenSchrijf je nu in voor alle updates van Smeding

  • Zeekraal
  • Lamsoor

Slasoorten

  • Veldsla
  • IJsbergsla
  • Botersla
  • Andijvie
  • Raapsteel

Verse smaakmakers

  • Zomertruffel
  • Basilicum
  • Koriander
  • Munt

Aardappel

  • Malta

Producten uit het seizoen zijn van hoge kwaliteit en over het algemeen goed te verkrijgen. Daarnaast is de prijs van producten uit het seizoen vaak gunstiger. Meer marge dus!

Recepten voor een geslaagd ontbijt of diner

Nu het buitenterras tussen 06.00 en 20.00 mag geopend, zijn ook ontbijtjes en diners weer (meer) van toepassing. De meeste diner- en/of ontbijtkaarten zijn wellicht al klaar en gedrukt, maar we inspireren je toch graag met recepten uit het seizoen. Niet alles hoeft namelijk á la carte worden geserveerd.

Diner

Het meest gewaardeerde, en daarmee meest kansrijke, eetmoment van de dag is nog altijd het diner. Ondanks de opmars van ontbijten en uitgebreid lunchen. Haal alles uit de kast en probeer volledige menu’s te serveren. Onze tip is, vooral nu, om gangen op elkaar af te stemmen. Asperges op de kaart? Gebruik de mooiste delen voor het diner, maar de restanten voor bijvoorbeeld een soep of saus. Zet daarnaast zoveel mogelijk producten uit het seizoen op de kaart. Deze zijn lekkerder, voordeliger en optimaal te verkrijgen. Ontdek hieronder een aantal gerechten met producten uit het seizoen.

Sligro - Lentemagazine 2020 - Breakfast_c

Ontbijt

Ontbijten was al een kans voor veel chefs en ondernemers, maar sinds de nieuwe aangekondigde versoepelingen kun je er niet meer omheen. Zorg dat de gasten bij jou komen voor een ontbijt. In totaal zijn er de komende periode dus drie eetmomenten op één dag die volop kansen bieden. Laat je snel inspireren op onze ‘Breakfast 2.0’ pagina. Meer groente en fruit tijdens een ontbijt is hip, maar hoe doe je dat? Wij hebben een overzicht voor je gemaakt. Want met een simpele smoothie, broodje kaas of muesli met melk kom je niet meer weg.

Lunchen en borrelen was al eerder mogelijk. Laat je hiervoor inspireren via de link!

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement