Eekhoorntjesbrood: de smakelijkste paddenstoel van het seizoen

4 september 2017

Met de herfst in het vooruitzicht breekt ook het paddenstoelenseizoen weer aan. Deze verfijnde smaakmakers passen perfect bij het wildseizoen. Eekhoorntjesbrood is de meest smakelijke paddenstoel van het seizoen. Door zijn veelzijdigheid is eekhoorntjesbrood een favoriet onder chef-koks.

Wilde paddenstoel

Deze wilde paddenstoel vind je voornamelijk in loof- en naaldbossen. De paddenstoelensoort groeit het beste op lichte plekken in het bos. Eekhoorntjesbrood is in de meeste gevallen afkomstig uit landen als Frankrijk en Italië. In Frankrijk kom je ze tegen als cèpes, in Spanje als bolets en in Italië als funghi porcini. Het seizoen loopt in deze landen van de vroege zomer tot het late najaar. Onze cèpes zijn afkomstig uit Roemenië.

Kenmerken

De grootte van eekhoorntjesbrood verschilt. Zo varieert de grootte van de hoed van 6 centimeter tot 30 centimeter. De vlezige hoed is bruin van kleur en is verbonden aan een lange, dikke steel. Vaak ziet de onderkant van de hoed er wat sponzig uit. Het vruchtvlees van deze smaakmaker heeft een stevige structuur en is spierwit van kleur.Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Rijk van smaak

Cèpes worden gezien als de meest smakelijke, wilde paddenstoelen van het seizoen. De smaak is uniek: nootachtig, peperig en romig. Eekhoorntjesbrood is dan ook niet makkelijk te vervangen door iedere willekeurige soortgenoot. De paddenstoel voegt in ieder gerecht wat hartigs toe. Van salades tot wokgerechten: met de rijke smaak van eekhoorntjesbrood kun je alle kanten op. Deze wilde paddenstoel komt ook goed tot z’n recht in stoofpotten, pasta’s, sauzen en hartige taarten.

Wist je dat?

De paddenstoelen worden in de lengte doorgesneden, voordat ze verpakt worden. Zo wordt de kwaliteit gecontroleerd.

848929 – Cèpes 250 gram