Dubbelinterview schaatsster Reina Anema en collega Daniël van ‘t Zand

10 december 2019

Zij wil zo hard mogelijk schaatsen en hij zorgt ervoor dat de klanten van Smeding iedere dag verse groenten en fruit geleverd krijgen. Maar wat hebben topschaatsster Reina Anema en expeditie coördinator Daniël van ’t Zand met elkaar gemeen? Een gesprek over onder andere techniek, snelheid, resultaat en de kou waar Reina en Daniël iedere dag mee te maken hebben.

Techniek..
Reina: “Iedere dag ben ik tijdens de training bezig met mijn techniek. Bij schaatsen is het belangrijk om een goede techniek te hebben, waardoor je op een zo efficiënt mogelijke manier snelheid kunt maken en behouden. Daarnaast doe ik aan fietsen, hardlopen en krachttraining. Bij krachttraining is het ook superbelangrijk om met de juiste techniek de oefeningen uit te voeren, zodat je geen blessures oploopt. Ik moet juist sterker worden en met meer gewicht kunnen trainen.”

Daniël: “De expeditieafdeling is enorm belangrijk. Wij ontvangen de producten die door de afdeling inkoop worden besteld in ons distributiecentrum in Sint Annaparochie. Hierbij maken we gebruik van een handscanner, waarmee wij de producten en juiste aantallen invoeren die op een pallet staan.
Naast mijn werk als expeditie coördinator bij Smeding geef ik schaatsles op de Elfstedenhal. Hier leer ik kinderen de basistechniek van het schaatsen!”

Tactiek..
Daniël: “Voor onze werkzaamheden hebben we een efficiënte werkwijze. Wanneer de bestellingen voor onze klanten zijn verzameld, worden de producten op pallets geplaatst. Vervolgens worden de containers per klant gesorteerd op locatie, waarna de pallets kunnen worden ingeladen voor transport naar de klant. Binnen het logistieke proces is alles op elkaar afgestemd.”

Reina: “Ondanks dat schaatsen een individuele sport is, speelt tactiek een rol tijdens trainingen en wedstrijden. Ik heb mijn teamgenoten nodig om alles uit mijn trainingen te halen. Ga maar na als je op de fiets zit met tegenwind. Als er dan iemand voor je fietst scheelt dit een hele hoop. Zo ook bij schaatsen met het rijden in een ‘treintje’. De weerstand die je voelt als je op kop rijdt voel je minder als je achter elkaar schaatst. Hierdoor kun je energie sparen en uiteindelijk meer doen tijdens een training dan wanneer je alles zelf op kop rijdt.”

Snelheid..
Reina: “Schaatsen is een sport met veel snelheid. Tijdens een 500m worden maximale snelheden gehaald van boven de 60 kilometer per uur. Bij de langere afstanden ligt dit iets lager, maar daar is juist het belang van een constante snelheid erg belangrijk. Door vlakke rondetijden te rijden kan ik het meestal langer volhouden. Het is dus voor mij als lange afstandsrijdster belangrijk om de snelheid in het begin goed aan te voelen en proberen daarop in te spelen.”

Daniël: “De snelheid in onze werkzaamheden binnen het logistieke proces is belangrijk. We weten de precieze laadtijd van onze klanten: het moment waarop de bestellingen voor onze klanten worden ingeladen. En wij zorgen ervoor dat de complete bestellingen op tijd gereed staan.”

De kou..
Daniël: “In ons distributiecentrum is het gemiddeld 2,5 graden, zodat de kwaliteit van onze verse producten zo goed mogelijk blijft. Zelf houd ik van de zomer én de winter. Zomers kun je lekker gaan fietsen en als het echt mooi weer is eens even een dagje naar het strand. In de winter ga ik graag skiën en als er natuurijs ligt stap ik het ijs op voor een schaatstocht. Stiekem hoop ik dat er ooit weer een Elfstedentocht komt, dan wil ik er ontzettend graag bij zijn. Op de sloot stappen en naar de Bonkefeart schaatsen!”

Reina: “Op iedere ijsbaan is de temperatuur verschillend en per dag kan het op een ijsbaan zelfs wisselen! Ik houd mezelf warm door het dragen van passende kleding; een schaatspak, thermoshirt met korte of lange mouwen en een hoofdband, colsjaal en handschoenen. Persoonlijk houd ik meer van de winter dan van de zomer. De zomers in Nederland worden steeds warmer en dan kun je helaas niet meer zo lekker trainen. En op de kou kun je je kleden. Daarnaast voelt de winter ook altijd ‘schoner’ aan. De lucht is lekker fris en als er sneeuw ligt zorgt dit voor een mooie, rustige en schone uitstraling van de natuur.”

Gezonde voeding..
Reina: “Voor topsporters is het belangrijk om gezond te eten. Daarbij is het van belang om voldoende en de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik haal dit voornamelijk uit groenten en fruit. Vlak voor een wedstrijd eet ik vaak een banaan en naderhand eet ik kwark met fruit, waar eiwitten in zitten voor het herstel en koolhydraten/suikers die weer aangevuld moeten worden. Ik houd eigenlijk van alle groenten, maar mijn favoriete groente is broccoli. Hier zit veel vitamine C en ijzer in!”

Daniël: “In totaal hebben wij maar liefst 1.800 verschillende producten in ons assortiment. Iedere dag sta ik er versteld van wat er allemaal binnenkomt en wat er door de klant wordt besteld. Mijn favoriete maaltijd is broccoli met een stukje vlees, aardappels, jus en appelmoes.”

Focus en resultaat..
Reina: “Voor elk seizoen stel ik doelen voor mezelf, dit zorgt voor focus op de juiste momenten. Mijn doel voor dit jaar is om mezelf te verbeteren door persoonlijke records te rijden en om 3 & 5km’s te rijden tijdens World Cups. En daarbij ook tevreden te zijn over de race die ik rijd.”

Daniël: “Onze focus ligt op het op de juiste locatie neerzetten van de bestellingen en de juiste aantallen scannen. We gaan er iedere dag voor om orders compleet en op tijd gereed te hebben voor de klant. Ik ben blij als onze chauffeurs op tijd kunnen vertrekken richting onze klanten.”

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement