Carlo vertelt: asperges

20 maart 2018
Smeding asperge teboza

Het is lente en dat betekent weer een nieuw aspergeseizoen. De asperges zijn erg populair en zijn een ‘must have’ voor in de boodschappenmand. Ze karakteriseren het Nederlandse voorjaar. Maar wat maakt de asperge zo speciaal? En waarom zijn asperges de laatste jaren zo populair? Onze filiaalleider en Culinair adviseur Carlo van Essen weet hier alles over. Vandaag vertelt Carlo hét geheim van de asperges!

Asperges als gezonde smaakmakers

‘Er zijn maar weinig groenten die zoveel vitamines bevatten als asperges. Asperges bevatten onder andere vitamine C, B1, B2, B6 en mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, fosfor, koper en zink. Daarnaast zitten er relatief weinig calorieën in asperges en bevatten deze veel vezels en vocht. Kortom, een gezonde smaakmaker met veel vitamines, mineralen en vezels.’

Waar worden asperges veelal voor gebruikt?

‘De asperge is een veelzijdige groente die zich leent voor vele bereidingen, zoals rauw en gegaard, warm of koud en hartig tot aan desserts. Er zijn veel opties, maar de meest toegepaste bereiding is nog steeds de klassieke manier. Met ham, ei, boter en gekookte aardappelen. Om van te watertanden!. Als je dan toch iets anders wil bereiden, dan is de asperge ook lekker als garnering in soepen, salades, sauzen en in taarten.’

De échte seizoensgroente

‘Een magisch fenomeen afkomstig van de Hollandse bodem: dat zijn asperges. De smaak en veelzijdigheid maken het een échte seizoensgroente. De asperge komt aan zijn naam “het witte goud” vanwege de wijze van oogst. Dit hand gestoken product is relatief wat duurder dan andere groentes, maar siert de lente met zijn unieke smaak en uitstraling.’Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Een lekker gerecht met asperges

‘Zelf vind ik asperges klassiek gekookt met een eitje en peterselie erg lekker, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Zo is Limburgse Gazpacho heerlijk!’

Limburgse Gazpacho


Dit heb je nodig:

  • 1000 gram asperges
  • Aardappelzetmeel
  • 5 dl kookroom
  • 4 dl water
  • Zout
  • Groente bouillonpoeder

Bereiding:
Schil de asperges en snij deze in stukken. Vervolgens pureer je dit met water in de blender. De aspergepuree giet je in een passende pan en mix je met de kookroom. Maak daarnaast het aardappelzetmeel aan met een beetje water. Als de soep begint te koken, “licht” afbinden met een beetje zetmeel. Breng het vervolgens op smaak met groente bouillonpoeder en zout. Laat dit goed koud worden en zeef dit.

 

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement