Boerenkool: super(food) veelzijdig!

29 januari 2019

Nederland = boerenkoolland! Tijd voor de meest bijzondere boerenkoolsoorten, die je prima op de kaart kunt zetten. Oer-Hollandse boerenkool, gekleurde bladeren, palmkool en baby kale… Je kunt er veel kanten mee op. Super(food) veelzijdig dus! Wij inspireren je met bijzondere soorten boerenkool én boerenkoolgerechten.

Winterse smaakmakers

Maak van jouw terras een winterterras en verras je gasten met een heerlijk winterse smaakmaker! Je gasten genieten van een warme sfeer met kaarsjes of vuurkorf, warme dekentjes, een winterse kost en daarna warme chocomel. Zie je het al voor je? Wij wel! Wij inspireren je graag met winterse smaakmakers voor jouw gasten, of ze nu binnen of buiten op het terras zitten.

Boerenkoolballetjes
Iedereen kent de populaire stamppot boerenkool. Maar je kunt meer met deze kool! Gebruik boerenkool in smoothies of maak er chips van. Of probeer knapperige boerenballetjes, een goed alternatief voor de bitterballen. Maak een boerenkoolmengsel van blauwe kaas en pecannoten en rol ze door mengsel van quinoa en ei. Bak ze en je hebt een tussendoortje voor bij de borrel!

Frittata boerenkool
Frittata boerenkool is heerlijk als lunch, maar kan ook prima als diner met een lekkere salade erbij geserveerd. Een lekker én mooi gerecht. Benieuwd hoe je deze frittata maakt? Bekijk het recept.

Crostini boerenkool
Met crostini met boerenkool & pompoen verras je jouw gasten met een heerlijk voorgerecht of lekkere lunch. Roerbak reepjes boerenkool met knoflook, rooster blokjes pompoen besprenkeld met olijfolie in de oven. Hussel de pompoen door de gewokte boerenkool en beleg er zelfgemaakte crostini mee. Aftoppen met wat raclettekaas of blaadjes Grana Padano.Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Uitgelicht: verschillende soorten boerenkool

Curly kale
De babyleaf variant van de traditionele boerenkool wordt ook wel babyboerenkool genoemd. Curly Kale heeft een heerlijk lichte boerenkoolsmaak: lekker fris met een beetje pit. Door de fijne groene en rode blaadjes is Curly Kale heel geschikt als basis voor een salade!

Flower Sprouts
Flower Sprouts is een bijzondere kruising van spruitjes en boerenkool en ziet er uit als een klein, krullerig minikooltje. Flower Sprouts heeft een milde smaak van spruitjes gecombineerd met de lichtzoete en nootachtige smaak van boerenkool. Even kort afspoelen en… klaar voor bereiding! Lekker om te stomen, wokken, koken en blancheren. Binnen 5 minuten is dit minikooltje beetgaar. Prachtig als garnering of als hoofdingrediënt op het bord.

Cavolo Nero
Cavolo Nero is een wintergroente, familie van de boerenkool en komt oorspronkelijk uit Toscane. De stevige, winterse en intense smaak heeft een klein bittertje. Cavolo Nero doet het goed in een goedgevulde minestrone maar is ook perfect voor in een lichte salade.

Het verhaal achter boerenkool – Op bezoek bij teler Martin Bolshuis

Martin Bolhuis is gepassioneerd boerenkoolteler in het Noord-Hollandse Wieringerwerf. Hij is één van de boerenkooltelers voor Smeding Groenten en Fruit. Een tijdje geleden gingen we op bezoek bij Martin en vroeg hem alles over deze populaire koolsoort!.. Lees meer >

Daarom boerenkool op je menukaart!

  1. Favoriet van het seizoen
  2. Trend van dit moment
  3. Verrassend & veelzijdig

Kortom, waar wacht je nog op?

Nog meer inspiratie met deze boerenkoolrecepten

 

 

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement