Smeding veggie bbq barbecue

Carlo’s blog: in zomerse sferen met tropisch fruit

29 mei 2018

Carlo van Essen is accountmanager bij Smeding (regio Brabant) én 1 van onze culinair adviseurs. Vandaag vertelt hij ons graag meer over tropisch fruit. Want met deze tropische temperaturen is tropisch fruit heerlijk verfrissend, toch?

Niet alles wat tropisch is, komt van ver

‘De tropische vruchten groeien aan planten, die in een tropisch klimaat gedijen en kunnen niet tegen vorst. Tropisch fruit wordt in Europa vaak aangevoerd uit (sub)tropische landen, omdat in gematigde streken de omstandigheden ontbreken om deze soorten te kweken. Gelukkig worden tropische vruchten steeds verder doorontwikkeld, zodat ze meer tegen kou kunnen of worden ze gekweekt in glastuinbouw, zodat ze niet meer uit verre streken hoeven te komen.’

Zomer op je bord met tropisch fruit

‘Je ziet en hoort steeds gewaagder ‘exoten’, harige, geschubde of stekelige dingen, waarvan je je afvraagt hoe je ze schoonmaakt, snijdt en eet. Bij de kumquat, een dwergsinaasappeltje, is dat geen probleem: je eet ze met huid en haar (ook lekker in de sla, ingelegd in likeursiroop of bij wild en gevogelte). Van de Kaapse kruisbessen, een soort lampionnetjes, hoef je alleen het goudgele, naar ananas smakende, besje uit het omhulsel te halen en te wassen. Je kunt met dit heerlijke (gezonde) fruit veel variëren en toepassen in de hedendaagse keuken. Zowel in zoete als hartige en in koude of warme bereidingen.’

Carlo’s favorieten

‘Mijn favoriete soorten zijn wel de gevlogen ananas en gevlogen mango. Een ananas die per vliegtuig wordt overgevlogen blijft 8 tot 10 dagen langer rijpen op het veld en een mango die per vliegtuig wordt geïmporteerd kan rijp geoogst worden en is daarom meteen eetbaar. Ze zijn dan ook beide zoet en vol van smaak. Bij het eten ervan waan je je even in de tropen!’Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Het vergeten stuk tropisch fruit

‘De Mangistan, ofwel Mangosteen, mogen we niet vergeten! Het is één van de gezondste stukken fruit op aarde met een geneeskrachtige werking. De Mangistan wordt geïmporteerd uit Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika en ziet eruit als een paarsbruine mispel ter grootte van een kleine sinaasappel. De smaak doet denken aan een combinatie van aardbeien en druiven.’

Recept

Gegrilde ananas met avocado ijs, granaatappelpitten en geraspte kokos is een heerlijk recept. Hiervoor gebruik ik mijn favoriete ananas voor de “Ananas By Air” vol van smaak en heerlijk zoet (een brixwaarde van 16 á 17 %).’

Bewaartip

‘De meeste soorten zijn het beste te bewaren op kamertemperatuur onder een vochtige doek om uitdrogen te voorkomen.’

Smeding Carlo van Essen

Carlo van Essen is accountmanager bij Smeding (regio Brabant). Van jongs af aan wilde hij altijd al koken. Als kleine jongen hielp hij altijd al zijn moeder in de keuken. Hij is 25 jaar kok geweest in diverse (sterren)restaurants. Hij heeft ook een eigen lunchroom en kookstudio gehad in Roosendaal. Op het gebied van gezonde voeding en een gezonde leefstijl is Carlo ook erg actief. Hij heeft studies voor gewichtsconsulent, sportvoeding en supplementen gedaan. Hij is zelf een fanatiek hardloper. De hardloopschoenen gaan altijd mee in de koffer op vakantie!

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement