Smeding veggie bbq barbecue

Cressen: Carlo vertelt…

13 februari 2018

Carlo van Essen is filiaalleider van ons AGF filiaal bij Sligro in Breda én 1 van onze culinair adviseurs. Elke maand vertelt hij iets over één van onze groenten en fruit waar hij zoveel passie voor heeft. Vandaag staan cressen in de spotlight! De temperatuur ligt rond het vriespunt, in het zuiden is Carnaval weer begonnen en de griep is eveneens aanwezig. Tijd voor extra vitaminen en mineralen! Elke week boerenkool (hoe gezond dan ook) verveelt ook wel eens, toch? Cressen bieden je variatie…

Cressen: wat zijn het?

‘Cressen, ook wel kiemgroenten genoemd, zijn snel te kweken en leveren een geconcentreerd arsenaal aan voedingsstoffen op. Het zijn dé smaakbommetjes, zelfs zo smaakvol dat ze in veel restaurants gebruikt worden als eetbare garnering.’

Gezonde smaakmakers

‘Met behulp van deze kleine plantjes voeg je heel eenvoudig een bepaalde smaak aan een gerecht toe zonder veel handelingen te verrichten. Je eet ze meestal rauw en ‘oogst’ ze zelf, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Handig toch!? Ze bevatten vooral vitamine A , C en foliumzuur en mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. De verschillende soorten cressen hebben allemaal een krachtige, intense en een uitgesproken smaak.‘

Cressen als garnering

‘Cressen worden heel vaak gebruikt als garnering. Ik hoor vaak in het filiaal: we nemen deze, want die ziet er leuk uit! Maar buiten deze eigenschap, verhogen en ondersteunen ze perfect de smaak van het gerecht.’Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Eigen favorieten

‘Er zijn vele soorten Cressen met ieder zijn eigen karakteristieke uitgesproken smaak. Mijn favoriete soorten zijn dan toch wel de Affila ( verse doperwten), Atsina (anijs/zoet hout), Borrage (komkommers, oesters, zilt) en Vene (licht zuur). Ikzelf gebruik en eet ze als ondersteuning en smaak verhogend in gerechten, bijvoorbeeld: een beetje Griekse yoghurt met frambozen, blauwe bessen, Atsina en Vene Cress.

Daarnaast raad ik de Motti Cress aan. De aromatische smaak die je hier herkent, is die van de maggiplant en selderij, een goede natuurlijke smaakversterker in zoutloze of zoutarme gerechten. De plant wordt ook wel eens een natuurlijke antibiotica genoemd door zijn reinigende eigenschappen, en de vitamines A,B en C.’

Vega recept waarin de cress goed tot zijn recht komt!

  • 1 grote stronk broccoli
  • 2 zoete aardappels
  • Brocco Cress van Koppert Cress
  • Handje geroosterd amandel schaafsel
  • Lepel groentebouillon
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding:

  • Snij de broccoliroosjes van de steel, schil de steel en snij hier mooie brunoise van en houd deze apart.
  • Blancheer de roosjes kort in kokend water en koel ze direct terug, zodat ze mooi fel groen blijven.
  • Doe hetzelfde met de gesneden brunoise.
  • Schil de zoete aardappel, snij deze in gelijke stukken en kook ze gaar. Afgieten en pureren in de foodprocessor, breng deze op smaak met zout, peper en iets olijfolie.
  • Stoof de roosje en steeltjes samen op in wat bouillon en olijfolie en breng dit eventueel op smaak met een klein beetje zout.
  • Maak een mooie spiegel van de warme puree van zoete aardappel in het midden de gestoofde broccoli bestrooi met geroosterde amandelen en maak het rijkelijk af met de Brocco Cress.

 

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement