Begin 2020 gezond met citrusfruit!

7 januari 2020

Begin 2020 gezond met citrus! ‘Gezonder eten’ is ieder jaar een veelvoorkomend goed voornemen. Met citrusfruit ben je snel op de juiste weg.

Citrusfruit

Citrus maakt deel uit van een familie. Er zijn twee bekenden uit deze familie, namelijk citrusvruchten en sierplanten. Omdat citrusvruchten zich gemakkelijk laten kruisen, bestaan er tegenwoordig duizenden varianten van deze fruitsoort. Echter is niet iedere variant eetbaar.

Bron van vitamine C

Citrusfruit zit vol vitamines en mineralen. Deze vitamines bevatten veel gezonde antioxidanten, welke zorgen voor extra weerstand. Vitamine C is in bijna iedere citrusvrucht terug te vinden. Deze antioxidant zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Met het eten van één handsinaasappel zit je al bijna op de dagelijkse vitamine C-behoefte. Daarnaast is citrusfruit caloriearm en helpt het mensen bij hun dieet.

Het assortiment citrusfruit

  • Handsinaasappel (van Bollo): een heerlijk zoete en sappige smaak. Ideaal om uit de hand te eten, maar ook lekker in toetjes, salades en taarten.
  • Perssinaasappel (van Bollo): een friszoete sinaasappel. Perfect om te persen, maar ook lekker in toetjes, salades en taarten.
  • Bloedsinaasappel: een friszure smaak en een iets bitter aroma. Lekker als garnering in een cocktail, dessert of salade. Ook lekker om uit de hand te eten of te persen.
  • Citroen: een verfrissende zure smaak. Geeft veel gerechten een heerlijk aroma. Gebruik de schil, het sap en het vruchtvlees in bijvoorbeeld dranken, desserts en gebak.
  • Limoen: een friszure smaak met een aromatische schil. Gebruik het sap in smoothies, cocktails, gebak, salades of marinades.
  • Kumquat: een friszuur tot zoete vrucht met een kruidige sinaasappelsmaak. Als alternatief voor sinaasappel  te gebruiken in salades, ijsthee of marmelade.
  • Pomelo: een lichtbittere en citroenachtige smaak. Eet deze vrucht uit de schil of werk in salades of desserts.
  • Grapefruit: sappig en zoet van smaak, met een bitter aroma. Lekker bij het ontbijt of de lunch, maar ook in smoothies, salades en desserts.
  • Mandarijn: veel verschillende varianten en friszoet van smaak. Lekker uit de hand, in salades of desserts.
  • Mineola: kruising tussen mandarijn en grapefruit met een friszure smaak. Lekker uit de hand of om te verwerken in salades.
  • Clementines: een zoetere variant op de mandarijn. Lekker in salades of desserts, ook lekker uit de hand.

Recepten met citrus

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement