Allround avocado

15 februari 2019
Smeding Allround Avocado

Of de avocado nog verrassend is? Heus wel! Van de avocado maak je avocado-olie, gebruik je de pit of maak je honing. De avocado is een echte, exclusieve smaakmaker. Je kunt er veel culinaire toepassingen op los laten! Hieronder ontdek je hoe.

Avocado-olie

Je kunt de avocado op veel manieren inzetten in de keuken. Zo wordt er bijvoorbeeld olie uit de avocado (meestal afkomstig uit Ecuador, Chili of Israël) gewonnen.

2 manieren voor het winnen van avocado-olie:

1. Van het vruchtvlees
Bij deze manier wordt de pit uit de rijpe avocado’s verwijderd. Daarna wordt het vruchtvlees, inclusief de schil, gemalen en gecentrifugeerd.

2. Van de pit
Het maken van avocado-olie kan ook op een andere manier, namelijk door de pitten van de avocado’s te gebruiken. Deze worden schoongemaakt, gesneden en ‘koud’ gemalen of geperst. Avocado-olie heeft een milde, boterachtige smaak en een hoog verbrandingspunt. Je kunt de olie gebruiken om in te koken, te bakken of om in te frituren. Avocado-olie is best wel kostbaar, maar daar krijg je dan ook iets voor terug: een perfecte en exclusieve smaakmaker! Uitstekend als dressing of in de mayonaise.Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Avocadopoeder

De pitten van de avocado kunnen ook prima worden gebruikt als topping, in gemalen versie. Let op, de pitten zijn hard, dus gemakkelijk gaat het niet. Tip: rasp de pit! Verwijder de bruine laag die om de pit zit, rasp hem en vang het poeder op. Dit poeder rooster je op laag vuur. Wat ook mogelijk is, is de pit geheel te roosteren en daarna te vermalen in een heel krachtige keukenmachine. Je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig, aangezien het poeder een bittere smaak heeft. Lekker voor een pittige touch!

Avocadoboter

Van avocado’s kun je heerlijke boter maken! Laat de pit drogen, rooster hem licht en maal hem daarna. Klop het met lauwwarm water en laat het daarna afkoelen. Met een zeef kun je de boter van het water scheiden. Je kunt avocadoboter ook maken met de halfvaste delen van avocado-olie. Deze botervariant is lekker bij brood, maar ook goed bruikbaar in patisserie. Ideaal als lactosevrij alternatief!

Honing

Honing van avocado’s? Jazeker! Je verwacht het misschien niet, maar van avocado’s kun je ook honing maken. Hiervoor gebruik je de bloemen van de avocadoboom. Bijen zijn essentieel voor het bestuiven van avocadobomen en voor het ecologisch evenwicht. Als er geen pesticiden worden gebruikt, kunnen de bijen honing maken van de nectar van de avocadobloemen. De avocadobloemen maken de honing vrij donker van kleur en zorgen voor een pittige, kruidige smaak.

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement