5 bereidingstips voor groenten op de BBQ

15 juli 2021
Groenten van de BBQ

Verse groenten van de barbecue zijn extra lekker! De tijd van alleen hamburgers en worstjes boven de hete kolen is allang voorbij. Toch kun je deze bereidingswijzen perfect gebruiken om de allerlekkerste groenten van de grill te serveren. Ook voor de echte vleesliefhebbers. Met deze 5 tips bereid je met gemak een volwaardige barbecuemaaltijd met groenten.

5 bereidingstips

Hoe je groenten op de barbecue bereidt? Simpel! Behandel groenten op dezelfde manier als vlees. Succes gegarandeerd wanneer je groenten op één van deze manieren bereidt:

  1. Dry-Rub: wrijf de groenten in met een mix van je favoriete kruiden.
  2. Marineer: maak een marinade met bijvoorbeeld olijfolie, verse kruiden en citroensap. Laat een tijdje intrekken zodat de groenten alle smaken opnemen.
  3. Pekel: door stevigere groenten vooraf te pekelen, creëer je een krachtige smaak. Bijvoorbeeld in rijsazijn, suiker, zout en andere kruiden. Perfect om groenten vervolgens lekker knapperig te grillen.
  4. Rook: voeg houtsnippers toe voor een authentieke rooksmaak waar iedereen gek op is. Aardappelen, bleekselderij, broccoli, venkel en wortels zijn bijvoorbeeld ideaal om indirect op laag vuur te roken.
  5. Folie: verpak (gemarineerde) groenten in aluminiumfolie om tijdens de bereiding alle smaken te behouden. Denk aan hele aardappelen, knoflook, bieten en mais.

Je groenten zijn gaar als de buitenkant knapperig is en de binnenkant mooi zacht.Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Gemak met sous-vide

Sous-vide groenten van de barbecue zijn extra lekker en gemakkelijk. Omdat de groenten vacuüm zijn gegaard, serveer je in een handomdraai verantwoorde gerechten. Door de lange houdbaarheid ben je optimaal voorbereid op drukke én minder drukke momenten. Ter inspiratie 5 sous-vide barbecue bereidingen. Als bijgerecht of als volwaardige barbecuemaaltijd.

  1. CORN ON THE COB
    Het ultieme BBQ gerecht? Sous-Vide mais van de grill! Door de toegevoegde vanille is de mais al lekker zoet van smaak. Maak af met boter en verse kruiden. Of snijd maiskorrels van de kolf en maak er een fantastische salade van.
  2. VEGA BURGERS
    Met Sous-Vide knolselderij maak je eenvoudig een originele vegetarische burger. Dankzij de verse laurier, salie en tijm is de knolselderij perfect op smaak. Gril tot de plakken goudbruin en gekarameliseerd zijn. Serveer op een broodje met cheddarkaas en kerriemayonaise.
  3. GEGRILDE BOSPEEN
    Een extra dosis kleur op je bord met een salade van gegrilde groenten. Gril partjes venkel op de barbecue. Dankzij de perfecte garing heeft de venkel een zachte anijssmaak. Ook sous-vide bospeen met dragon is geschikt om te garen op de BBQ. Lekker in combinatie met courgette, trostomaatjes en little gem.

    Serveer de gegrilde groenten met een variatie aan dips. Zoals zelfgemaakte groentesalsa’s, tapenades of hummus.

  4. ZOETE AARDAPPEL OP HETE KOLEN
    Snijd sous-vide gegaarde zoete aardappel in frieten. Gaar ze boven de hete kolen tot ze goudbruin zijn en er een mooi krokant laagje op zit. Lekker met mayonaise. Je kunt de aardappels ook gebruiken om een zoete puree van te maken. De Sous-Vide zoete aardappelen zijn gegaard met rozemarijn en tijm voor een waanzinnige smaak.
  5. GEROOSTERDE WITLOF
    Stronkjes witlof zijn ook heerlijk van de barbecue. Breng de Sous-Vide witlof op smaak met je favoriete kruiden. Rooster in een paar minuten rondom tot je mooie donkerbruine grillstrepen ziet. Ideaal als basis voor een tussengerecht of als groentegarnituur.
Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement