2021: gezonde trends met AGF

5 januari 2021

De feestdagen zitten er weer op. Traditioneel betekent dit dat we massaal gezond van start gaan. Naast dry january is gezonde voeding van groot belang. Na een bizar 2020 is gezond eten en een gezond leven belangrijker geworden. In dit artikel nemen we je mee in de mogelijkheden voor een gezond ontbijt, lunch en diner. Een frisse start van 2021!

Ontbijten

Ontbijten met groenten

Ontbijten is wellicht één van de belangrijkste eetmomenten van de dag. Toch zijn er nog altijd mensen die het ontbijt overslaan. Door het thuiswerken zijn we echter in 2020 iets meer gaan ontbijten. Maar hoe maak je het ontbijt nu bijzonder en gezond? En welke groenten zijn geschikt voor een ontbijt.

Ontbijtsalades, smoothies en meer!

Ontbijtsalades worden steeds populairder. Wat dacht je van een ontbijt met little gem en tomaat. In combinatie met ei, ontbijtspek en brood is het een ideale gezonde start van de dag. Ontdek snel de ‘Breakfast Caeser salad’. Ook warme groenten lenen zich goed voor een ontbijt. Probeer bijvoorbeeld eens onze ‘English breakfast 2.0’ met onze wildmix paddenstoelen. Smoothies zijn al een populaire manier van ontbijten, maar vergeet geen groenten toe te voegen aan je ochtendsmoothie. Voeg groenten toe aan je dagelijkse smoothie. Wortel, spinazie of rode biet combineren goed met sinaasappelsap en banaan. Probeer bijvoorbeeld eens de smoothie ‘Green Godess’.

Meer inspiratie ontbijten met groenten
Groentepannenkoek met bloemkool 
Breakfast beet salad

Ontbijten met fruit

Ontbijten met fruit is heel gebruikelijk. Yoghurt met zachtfruit, een smoothie of een stuks fruit als gezonde starter. Wist je dat fruit een positieve invloed heeft op je darmstelsel? Het reinigt het lichaam zodra fruit op een lege maag wordt geconsumeerd. Uitgezonderd van banaan en avocado geldt dit voor bijna alle verse fruitsoorten.

Smoothies, fruitsalade en toppingsSchrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Zachfruit, kiwi’s, banaan of appel, we hebben het allemaal wel eens gebruikt als topping voor een kwark- of granenontbijt. Maar er zijn veel meer mogelijkheden voor het maken van een overheerlijke topping. Probeer bijvoorbeeld eens een heerlijk ‘Tropisch ontbijt’. Een ontbijt met tropische fruitsoorten als topping voor kleefrijst. Een salade van alleen fruit behoort ook tot de mogelijkheden. Stel bijvoorbeeld een salade naar wens samen met de lekkerste fruitsoorten uit het seizoen.

Meer inspiratie ontbijten met fruit
Strawberry Blush smoothie
Avocadosmoothie met yoghurt en kiwi

Lunchen 

Lunchen wordt ook wel het nieuwe dineren genoemd. Geen simpel broodje, soepje of salade, maar een moment waarin uitgebreid wordt getafeld. Een drie of vier gangen menu. Hierbij spelen groenten en fruit een hoofdrol, want gezondheid is belangrijk.

3- of 4-gangenlunch
Maak een lunch bijzonder. In 2021 kom je niet meer weg met alleen een soepje en een uitsmijter. Zorg voor bijzondere gerechten met het zogenaamde wow-effect. 3 of 4 lunchgerechten waar iedereen het over heeft. Een scherpe deal kan mensen overtuigen om een 3- of 4-gangenluch te bestellen. Stem de recepten af op het seizoen en pas het menu hier op aan. Less is more is één van de sleutelwoorden. Tijdens de lunch zit men (nog) niet te wachten op overvolle borden, maar wordt kwaliteit en presentatie van een steeds groter belang.

Inspiratie lunch
We hebben een aantal bijzondere lunchgerechten voor je verzameld. Ook zeer geschikt voor de goede voornemens.

Sticky tempeh met kokossalade
Krabcakes met tomatenjam
Croque Courgette
Hartige boerenkooltaart
Frittata van boerenkool

Dineren

Het afgelopen jaar hebben we onder bijzondere omstandigheden moeten leven. Ook de creativiteit van horecaondernemers werd flink op de proef gesteld. Met succes! Een flink aantal ondernemers bezorgt namelijk (veel) maaltijden aan huis. Ondanks dat dit de enige manier was, zal dit fenomeen deels ingebed blijven. Want alleen pizza, burgers en kapsalons laten bezorgen, kom in je 2021 niet meer mee weg. Toch hopen we dat er snel weer gasten bij de diverse restaurants mogen aanschuiven voor een heerlijk diner. Wat zijn dan de (gezonde) trends voor dit jaar?

Oorsprong, gezond en duurzaam
De horeca staat het komende jaar voor een flinke uitdaging. Zich terug knokken in het straatbeeld en de verliezen van 2020 wegpoetsen. De gasten zijn afgelopen jaar weer bewuster geworden van een aantal pijlers. Oorsprong: waar komt het voedsel vandaag. Het liefst koopt en eet men lokaal. Voor de horeca de uitdaging om zoveel mogelijk uit het seizoen te koken. Ook gezonder eten is van groot belang. Meer groente en minder vlees is hiervan een voorbeeld. Voor de horeca houdt dat in meer te gaan koken volgens de 80/20 regel. Tot slot duurzaam. Een duurzaam pand, duurzame relaties, duurzame inzetbaarheid voor het personeel, duurzaam bezorgen en duurzaam koken. Door te kiezen voor lokaal voedsel uit het seizoen, wordt dit een haalbare uitdaging!

Inspiratie dineren (hoofdgerecht)
Bietenpasta met geitenkaas
Paddenstoelhachee met bloemkool panna cotta
Gegratineerde rouleau van pasta, courgette en aubergine met beenham
Hartige taart met ui
Gebakken aardpeer met boerenkool en beurre blanc
Risotto met Trompette de la mort, wilde zalm en zeekraal

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement