10 eiwitrijke groente- en fruitsoorten

12 juli 2021

Eiwitten alleen in dierlijke producten? Nee hoor! Ook plantaardige producten bevatten eiwitten. Ontdek snel groenten en fruit met eiwitten.

Eiwitrijke voeding is helemaal hip én belangrijk. Je kunt er tegenwoordig dan ook niet meer omheen. Of je nu wilt afvallen, spieren wilt opbouwen of gewoon gezond wilt blijven, eiwitrijke voeding vormt voor veel richtingen een perfecte basis. Bij eiwitten wordt al snel gedacht aan dierlijke producten of proteïne shakes, maar wist je dat in groenten en fruit ook de nodige eiwitten zitten? Wat zijn eiwitten, waarom eten we eiwitten en welke groente- en fruitsoorten flink eiwitten bevatten leggen we je graag uit.

Wat zijn eiwitten?

Eiwit is een zogenaamde macronutriënt: een voedingsstof die onder andere energie levert aan het lichaam. Ook koolhydraten en vet zijn bekende macronutriënten. In eiwitten zitten zogenaamde aminozuren. Zuren die zorgen dat we op een gezonde manier kunnen leven. Ons lichaam maakt zelf een aantal zuren aan, maar haalt de rest van de essentiële zuren uit voeding. Al deze zuren hebben allemaal hun eigen werking. De zuren die in eiwitten zitten zorgen voor het herstel en versterken van lichaamscellen. Krijgt je lichaam onvoldoende eiwitten, dan haalt het eiwitten uit de spieren. Dit gaat ten koste van je spiermassa en uiteindelijk ook je gezondheid.

Waarom hebben we eiwitten nodig?

Het lichaam kan niet zonder eiwitten. Iedereen heeft een dagelijkse hoeveelheid aanbevolen aantal eiwitten nodig. Dit is gebaseerd op het lichaamsgewicht. Tussen de 1 en 1,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht wordt aanbevolen als minimum. Bij een lichaamsgewicht van 75 kilo is dit dus minimaal 75 gram eiwitten per dag. In spinazie zit circa 2,5 gram per 100 gram. Als je de minimum met alleen spinazie wilt halen, zul je circa 3 kilo spinazie moeten eten. Omdat (bijna) niemand de ‘Popeye’ methode hanteert, is variatie van wezenlijk belang. Maar groenten en fruit leveren dus zeker een mooie bijdrage aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Als je fanatiek sport, ligt de minimale hoeveelheid eiwit per dag op circa 2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Een verdubbeling dus.

De werking van eiwitten is ter bevordering van het (snelle) herstel van spieren, maar zorgt ook voor de ontwikkeling van je spieren. Naast de spieren heeft ook onze stofwisseling en de werking van onder andere onze hersenen baat bij voldoende eiwitten. Erg handig om er voldoende van binnen te krijgen dus. Voor jong én oud!Schrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Welke groenten en fruit bevatten de meeste eiwitten?

In groenten en fruit zitten veel gezonde voedingsstoffen. Naast eiwitten barst het ook nog eens van de vitaminen en mineralen. Altijd goed om er voldoende van binnen te krijgen. Maar in welke groenten en fruit zitten nu eigenlijk eiwitten? Wij hebben een overzicht gemaakt van 10 groenten en 10 fruitsoorten om je op weg te helpen!

Groenten 
Fruit
  • Edamame 11 gram eiwit per 100 gram
  • Kiwi 1,0 gram eiwit per 100 gram
  • Spruiten 3,8 gram eiwit per 100 gram
  • Dadels 2,2 gram eiwit per 100 gram
  • Aardappelen 2 gram eiwit per 100 gram
  • Bramen 1,2 gram eiwit per 100 gr
  • Boerenkool 2,9 gram eiwit per 100 gram
  • Sinaasappelen 1,0 gram eiwit per 100 gram
  • Broccoli 3,3 gram eiwit per 100 gram
  • Bananen 1,2 gram eiwit per 100 gram
  • Mais 9,2 gram eiwit per 100 gram
  • Cantaloupe 0,9 gram eiwit per 100 gram
  • Avocado 2,6 gram eiwit per 100 gram
  • Frambozen 1,2 gram eiwit per 100 gram
  • Doperwten 5 gram eiwit per 100 gram
  • Aardbei 0,8 gram eiwit per 100 gram
  • Spinazie 2,5 gram eiwit per 100 gram
  • Passievrucht 2,3 gram eiwit per 100 gram
  • Champignon 2,7 gram eiwit per 100 gram
  • Mango 0,8 gram eiwit per 100 gram

(Bron: https://www.voedingswaardetabel.nl/)

Gezonde smaakmakers

Verder zijn ook verse kruiden en smaakmakers als zeekraal en knoflook zeer eiwitrijk. Voldoende mogelijkheden dus om met een gezond gerecht gemakkelijk een flinke bijdrage te leveren aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Tip: door groenten te koken verliest het voedingsstoffen. Probeer het daarom eens te stomen, stoven of grillen. Extra lekker én extra gezond!

 

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement